Efter att mannen påstods ha dött i Irakkriget fick familjen efterlevnadsstöd i över tio års tid. Sedermera skulle det visa sig att han fejkat sin död och levt med en ny identitet. Nu kräver Pensionsmyndigheten att familjen betalar tillbaka pengarna.

Varje år betalar Pensionsmyndigheten ut omkring 350 miljarder kronor. En stor del av detta betalas ut felaktigt och myndigheten har ett 15-tal anställda som försöker upptäcka fusket.

Enligt Magnus Rodin, chef för produktionsavdelningen på Pensionsmyndigheten, har man hittills i år krävt tillbaka 25 miljoner kronor och stoppat felaktiga utbetalningar till ett uppskattat värde av 21 miljoner kronor samt gjort drygt 30 polisanmälningar.

LÄS ÄVEN: Åklagare: Assistansfusket överstiger troligen 50 procent av all ersättning

Att bygga ett system som är 100 procent säkert varken går eller är önskvärt, menar han.

– Den absoluta majoriteten är väldigt noga med att det ska bli rätt. Jag tror inte att vi vill leva i ett samhälle där alla människor som har olika typer av förmåner blir kontrollerade i sådan detalj att det är helt omöjligt att fuska.

DNA-test avslöjade bluff

I ett specifikt fall som SVT Nyheter uppmärksammar påstods en man ha dött i Irakkriget 2005. Två år senare ansökte en anhörig om efterlevandestöd och som bevis lämnade man in en dödsattest till Migrationsverket. Kontot man angav skulle gå till mammans nya man. Över en halv miljon kronor betalades sedan dess ut.

13 år senare avslöjades bluffen då Migrationsverket gjorde en utredning av mammans nya makes uppehållstillstånd. DNA-tester visade då att han med 99,99 procents säkerhet var pappan till barnen och den man som påstods ha dött 2005.

LÄS ÄVEN: Svenska myndigheter erkänner: ”Vi har tappat kontrollen över befolkningsantalet”

Nu kräver myndigheten tillbaka de felaktigt utbetalade pengarna.

– Jag tycker det är stötande att man kan få så mycket pengar på felaktiga grunder. Ambitionen är att kräva tillbaka varje enskild felaktigt utbetald krona, säger Magnus Rodin.