kevin-ersattning-feature

Foto: Regeringen/Pressbild

Inrikes

Felaktigt anklagade för Kevin-mord får miljonskadestånd

Publicerad 3/9/2022
Annons

Christian Karlsson och Robin Dahlén, som 1998 felaktigt fick skulden för att ha mördat fyraårige Kevin Hjalmarsson i Arvika, beviljas skadestånd av staten. Det meddelar justitieminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff idag.

Skadeståndet på en miljon kronor vardera till de båda bröderna beviljas ”ex-gratia”. Det innebär att regeringen betalar ut skadeståndet som kompensation, utan att anse sig juridiskt skyldig att göra det.

– Rätt ska vara rätt och i beslutet skriver vi uttryckligen att de behandlades illa och att det inte fanns något fog för utpekandet, säger justitieminister Morgan Johansson.

”Tortyrliknande karaktär”

Fyraårige Kevin Hjalmarsson hittades i augusti 1998 död i Kyrkviken i Arvika. Händelsen fick stor medial uppmärksamhet eftersom polisen tidigt fattade misstankar om att Kevin mördats, och att det var andra barn som låg bakom mordet.

Polisen förhörde hundratals personer, varav en var Kevins femårige lekkamrat Christian. Psykologen Sven Å. Christianson, även känd från Thomas Quick-affären, kopplades in.

Efter flera förhör, som i efterhand anklagats för att ha haft ”tortyrliknande karaktär” eller inslag av ”omänsklig eller förnedrande behandling”, ansåg sig polisen vara säker på att Christian, tillsammans med sin sjuårige storebror Robin, mördat Kevin. Under förhören utsattes pojkarna bland annat för hot om de inte gav ”rätt” svar på utredarnas frågor.

Friades 2018

2017 återupptogs förundersökningen om det misstänkta Kevin-mordet, och i mars året därpå slog åklagaren fast att Christian Karlsson och Robin Dahlén var oskyldiga till hans död. Åklagaren tror att Kevin Hjalmarssons död kan ha varit en olycka.

– Han kom fram till att det inte fanns något som tydde på att de varit inblandade i dödsfallet eller ens närvarande när det inträffade, konstaterar Morgan Johansson.

Karlsson och Dahlén har tidigare vänt sig till såväl Justitiekanslern som till Arvika kommun för att begära skadestånd för hur de behandlades som barn, men fått avslag båda gångerna. De har även skrivit en bok om händelserna sommaren 1998.

LÄS MER: Leif GW Persson: Svenska pojkar fick skulden för mord som kurdisk flykting begått

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
830Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons