akilov

Foto: faksimil Youtube / Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Fem år sedan terrordådet på Drottninggatan

Publicerad 4/7/2022
Annons

På torsdagen är det femårsdagen av uzbekiske Rakhmat Akilovs terrordåd i centrala Stockholm där tre personer dödades, två senare på sjukhus, och 15 skadades.

Akilov var en av tusentals illegala invandrare som inte hade rätt att uppehålla sig i Sverige. Trots detta kunde han fortsätta leva och frodas i Sverige.

I hög hastighet körde Akilov, som svurit trohet till IS, en stulen lastbil på Drottninggatan och mejade ned allt och alla som kom i hans väg. Körsträckan på Drottninggatan till kraschen in i Åhléns blev ungefär 500 meter.

2018 övervägde fadern till en av de dödade, 11-åriga Ebba Åkerlund, att stämma staten för dotterns död.

SD: Lås in illegala

Även Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson uppmärksammar årsdagen. I ett utspel på sociala medier skriver partiet att man vill förhindra nya liknande attentat genom att frihetsberöva alternativt utvisa illegala invandrare.

Utöver polisens och säkerhetspolisens viktiga arbete behöver vi permanent utvisa eller låsa in samtliga individer som befinner sig illegalt i landet. Sverige måste återta kontrollen över vilka som befinner sig här och alltid agera beslutsamt mot religiös och politisk extremism.

Redan 2012 motionerade Kent Ekeroth (SD) om förvar och utvisning av illegala invandrare.

Åkesson gästade också Riks där man diskuterade femårsdagen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons