mohamed-ali-mansor-ismail-9438873
InrikesUtrikes

Fem gängkriminella från Rinkeby döms för dubbelmord i Danmark

Publicerad 8/28/2020
Annons

Tidigt på fredagen slog tingsrätten i Glostrup fast att de fem personer tillhörande det invandrarkriminella nätverket Dödspatrullen med bas i svenska Rinkeby som stått åtalade för ett dubbelmord i Danmark förra sommaren är skyldiga. Tre av dem döms till livstids fängelse. För de två som var omyndiga när brotten begicks blir påföljden 20 års fängelse. Straffen dubblas dessutom med hänvisning till att brotten är gängrelaterade.

Det var den 25 juni 2019 som tre personer kopplade till det rivaliserande gänget Shottaz lurades till ett möte i danska Herlev. Avsikten var att de skulle avrättas. Det lyckades också i två fall medan det tredje offret skottskadades men överlevde.

Två av de nu dömda låg i bakhåll med automatvapen och tömde bland annat magasinet från ett automatvapen, en AK47, mot det fordon som Shottaz-medlemmarna färdades i. Sedan gick man fram och sköt ytterligare 14 skott mot ett av offren som överlevt attacken och kravlande på marken försökte undkomma. Fordonets förare lyckades dock skottskadad i benet fly från platsen.

Den åtalade kvintetten har nekat till brott och hävdat att de bara är glada ungdomar som rest från Sverige till Danmark för att festa. De har dock kunnat bindas till morden och mordförsöket med teknisk bevisning, bland annat DNA och vapen som använts. Det finns också mobilfilmer från vittnen som dokumenterar delar av händelseförloppet. Spår påträffades bland annat i flyktbilen som gänget försökte men misslyckades med att sätta eld på.

Eskalerande gängkonflikt

Händelsen är en del av en eskalerande gängkonflikt mellan invandrarkriminella gäng på Järvafältet i Stockholm. Även ett tredje nätverk, Husbys hyenor, är iblandat i det väpnade gängkriget och så sent som på torsdagen sköts en av dess medlemmar ihjäl på öppen gata i det för sin invandrarkriminella brottslighet interntionellt uppmärksammade området Husby.

Nyligen fritogs 19-årige Abdirizak Osman av maskerade och beväpnade unga män från det obevakade ungdomshem där han avtjänar vård för ett gängrelaterat avrättningsmord mitt bland matgästerna på en restaurang i Rinkeby 2018. Han är fortfarande på fri fot.

Skrattade och svor i rättssalen

Strax innan domaren meddelade besked i skuldfrågan uppträdde flera av de åtalade arrogant i rättssalen genom att bland annat prata högljutt och skratta. När de fick klargjort för sig att de döms som skyldiga övergick de i stället till att utslaunga svordomar mot rättens ledamöter och hot mot personer som de tror har lämnat uppgifter till den danska polisen.

De dömda

Samhällsnytt har i skrivande stund endast uppgifter om tre av de nu dömda i Danmark. De är:

Mohamed Ali, 22 år gammal, utpekad som ledare för Dödspatrullen och tidigare dömd för en lång rad grova brott.

Benjamin Owusu Afriyie, 25 år gammal, tidigare dömd för ett flertal brott och den ende av de dömda som är bosatt utanför Järvafältet – han är folkbokförd i ett annat problemtyngt invandrarområde, Hallonbergen i Sundbyberg.

Mansor Ismail, 20 år gammal och tidigare dömd för brott som han dock endast dömts till ungdomsvård för.

De tre döms till dubbla livstidsstraff.

En 19-åring och en 18-åring döms också för morden och mordförsöket. De uppges vara tidigare ostraffade men har tidigare figurerat i den mordutredning där den ovan nämnde och nu fritagne Abdirizak Osman dömdes. Samhällsnytt återkommer med namn och ytterligare uppgifter om dessa.

På grund av deras låga ålder när brotten begicks kan de enligt dansk lag inte dömas till livstid. Påföljden blir därför i stället 20 års fängelse.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1247”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons