polis polizei tyskland

Foto: Primary: de:Benutzer:Luv Secondary: https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:VW_Passat_Polizei_Niedersachsen.jpg / CC BY-SA.

Utrikes

Fem tadzjiker anhållna – planerade terrorattentat

Publicerad 4/15/2020
Annons

Fyra misstänkta IS-medlemmar anhölls tidigt på onsdagen i de tyska städerna Siegen, Heinsberg och Werdohl. Sedan tidigare sitter en femte man redan frihetsberövad. Gruppen misstänks ha planerat ett terrorattentat mot byggnader tillhörande den amerikanska militären och en oidentifierad person.

Samtliga män är tadzjiker och är mellan 24 och 32 år gamla. Den första misstänkte har suttit frihetsberövad sedan mars 2019. De fyra som anhölls på onsdagen har identifierats som Azizjon B., Muhammadali G., Farhodshoh K. och Sunatullokh K.

Männen gick enligt åklagarna med i Islamiska staten i januari 2019 och fick order om att bilda en terrorcell i Tyskland.

Islamkritisk person måltavla

Först ska de ha planerat att utföra ett terrorattentat i hemlandet Tadzjikistan men sedan skiftat fokus till Tyskland med målen amerikanska flygbaser och en person som man bedömt som islamkritisk.

Även om man inte planerat att utföra attentatet inom den närmsta tiden, hade gruppen redan skaffat eldvapen och en förfogade över instruktioner om hur man tillverkar en bomb.

Männen ska ha varit i kontakt med två högt uppsatta IS-terrorister i Syrien och Afghanistan.

Tusentals islamistiska extremister

Tysk säkerhetstjänst uppskattar antalet islamistiska extremister i landet till omkring 11 000 varav 680 bedöms som extra farliga och kapabla att använda våld.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons