soraya post

Soraya Post (FI). Foto: Tant Milli.

Utrikes

Feminister mobiliserar mot ’nationalistiska krafter’ i EU-valet

Publicerad 12/4/2018
Annons

Europas feminister kraftsamlar inför nästa års EU-val där de konservativa och nationalistiska partierna väntas gå framåt starkt. Under fredagens möte beslöt de att starta ett feministiskt nätverk: Feminists United Network Europe eller FUN Europe.

– Det kommer behövas kraftsamling mot de nationalistiska krafterna, det är skarpt läge. Vi behöver få in så många feminister som möjligt, säger Gudrun Schyman partiledare för feministiskt initiativ, till Europaportalen på plats i Bryssel.

Syftet med mötet var att inför valet sätta ihop en gemensam valplattform och, om man lyckas, skapa en egen grupp i EU-parlamentet. Enligt Schyman är målet att ha listor i sju medlemsländer och att få in ett tjugotal representanter vilket skulle möjliggöra att starta en egen röd/grön/rosa grupp.

Soraya Post (FI) kommer att ställa upp för omval och hävdar att partiet haft ett stort inflytande i sin grupp.

– Det var viktigt för oss att sitta i en större grupp så man kan få stöd för den politik som vi driver och det har vi fått. När det gäller den antirasistiska politiken så har vi exempelvis lyft frågan om romers situation väldigt starkt och fått med alla institutioner på detta, säger Post till Europaportalen.

Nätverket, som leds av FI, består av medlemmar från Sverige, Danmark, Tyskland, Rumänien, Spanien, Finland, Polen och Italien. Utöver politiska partier är även så kallade icke-statliga organisationer medlemmar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons