livegreen
Inrikes

Festival läggs ned efter ’förminskande och sexistiska attityder’ från kommun

Publicerad 3/27/2019
Annons

LiveGreen har arrangerats i Karlskrona sedan 2011 och startade som en festival mot klimatångest. Denna sommar blir det dock inget efter att man från festivalarrangörernas sida upplevt att man blivit motarbetade av kommunen.

LiveGreen ”adresserar nutidens och framtidens stora utmaningar – med festivaler, musik och upplevelsedesign som verktyg”. Under de åtta åren sedan starten påstår man sig nu ha upplevt ett aktivt motstånd från kommunens sida.

I ett pressmeddelande ger man exempel på hur detta motstånd har sett ut:

Dessa åtta år av engagemang i Karlskrona har tyvärr också kantats av aktivt motstånd, förminskande och sexistiska attityder och minimala ekonomiska resurser. Detta har tagit sig uttryck på flera olika sätt; Ett exempel är när LiveGreens högsta chef år efter år tilltalats ”lilla gumman” i formella sammanhang och ett annat exempel är upphandlingarna gällande Karlskrona Skärgårdsfest där LiveGreen aldrig getts tillfälle att påverka förutsättningarna för vår framtida verksamhet”.

I februari ska man ha meddelat Karlskronas kommunstyrelse om att man känt sig ”ojämlikt behandlade” och förde fram ”önskemål om förbättrade villkor och ett professionellt bemötande”. I fredags ska man ha fått besked om att önskemålen ”fallit för döva öron”.

– Det är ett jättejobbigt beslut att ställa in festivalen men det är nödvändigt. Många gånger får man känna att man är den där lilla gumman som inte blir inbjuden till möten som har med festivalen att göra trots att jag är general för den, säger Jeanette Glans, festivalgeneral i Karlskrona till BLT och fortsätter:

– Man har varit väldigt exkluderade och förminskade, även om man inte säger det rätt ut så får man den känslan att man är jobbig om man ringer och frågar om saker. Bristen på respekt har varit det jobbigaste för mig, säger Jeanette Glans, festivalgeneral Karlskrona.

Exakt vilka det är som ska ha betett sig illa vill hon inte gå in på, men det ska inte handla om en individ ”utan en struktur och det är ett sätt som hela kommunen ter sig på och det är något som måste förändras”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons