Feministiskt initiativ (Fi) har öppnat ett uteslutningsärendet mot tidigare partiledaren Gudrun Schyman. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Anledningen till uteslutningshotet mot den tidigare partiledaren är hennes engagemang i ”Klimatalliansen”, där hon sitter med i styrelsen. Schyman har öppet förespråkat att Klimatalliansen borde ställa upp i riksdagsvalet i höst, och sagt att hon i sådana fall vill kandidera för partiet. Samtidigt vill hon behålla sitt nuvarande engagemang som kommunpolitiker för Feministiskt initiativ i Simrishamn.

Men att Schyman på det sättet engagerar sig i en konkurrerande politisk organisation med ambitioner att ställa upp i valet anses vara grund för uteslutning ur Fi. Partiet menar att ett sådant engagemang ”skadar partiet”, och därför bryter mot stadgarna. Ett uteslutningsärende har nu inletts mot Gudrun Schyman.

– Detta är givetvis inget partistyrelsen gör med glädje. Hade vi fått önska hade Gudrun Schyman kanaliserat sitt engagemang för miljö- och klimatfrågor inom Feministiskt initiativ, säger Karin Tennemar, kommunikationsansvarig Feministiskt initiativ i pressmeddelandet.

Gudrun Schyman var partiledare för Vänsterpartiet mellan 1993 och 2003. 2004 lämnade hon V för att året därpå istället engagera sig i då nybildade Feministiskt initiativ.