Regeringens nya riktlinjer i tiggerifrågan möter motstånd från flera håll. ”Vi måste vara många som säger ifrån nu. Mänskliga rättigheter är för alla och ska respekteras överallt”, skriver Feministiskt Initiativs riksdagskandidat Joakim Månsson Bengtsson i en debattartikel på Aftonbladet.

”EU-medborgare i utsatthet ska inte bemötas med fler repressiva och ibland aggressiva samt skadande förslag till åtgärder som gör deras situation ännu värre. De behöver få sina mänskliga rättigheter respekterade och tillgodosedda.”

Det menar Joakim Månsson Bengtsson, som är vice ordförande i föreningen Hjälp tiggare i Lund och riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ.

Vidare i debattartikeln på Aftonbladet skriver han att rättighetsbaserade insatser bidrar till minskad fattigdom och därmed per automatik minskar antalet medmänniskor som tvingas be om hjälp för att säkerställa sin försörjning.

”Detta är vad vi alla vill. Ingen borde behöva vara tvungen att be om hjälp på gatan för att försörja sina barn, för att kunna betala den livsviktiga operationen, för att köpa mediciner till sin sjuka mormor eller liknande. Den enda vägen mot ett sådant samhälle är att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras”, skriver Månsson Bengtsson.

Kan bidra till människohandel

Det var för en månad sedan som den S- och MP-ledda regeringen gjorde en helomvändning i tiggerifrågan, eftersom det kan bidra till människohandel.

–  Lägger man pengar i muggen riskerar man att understödja att människor blir utnyttjade, sade finansminister Magdalena Andersson till Aftonbladet.

– Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel, vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas.