Skådespelerskan Oldoz Javidi kandiderar till riksdagen för Feministiskt initiativ. Nu har hon beslagits med grova antisemitiska åsikter. I en intervju med FI:s partiorgan, presstödsfinansierade Feministiskt Perspektiv, säger Javidi att lösningen på Israel-Palestina-konflikten är att utplåna staten Israel och deportera alla judar i landet till USA.

I den antisemitiska historierevisionism som Javidi bekänner sig till hör judar inte hemma i Mellanöstern, det gör bara palestinier. Israel har enligt FI-riksdagskandidaten ”ockuperat ett annat land, drivit människor på flykt från deras eget hem, tagit deras land och stulit deras liv och frihet”.

Javidi sympatiserar också med den doktrin där USA betraktas som ”den stor satan”. Eftersom USA är Israels bästa vän och har ett lika ”infernaliskt styre” tycker hon att alla judar i Israel ska flytta dit. Till Feministiskt Perspektiv säger Javidi att hon ”drömmer om en sådan lösning” på judefrågan.

Feministiskt Perspektivs redaktion hade inga invändningar och publicerade intervjun utan kommentar. Efter att judar i Sverige uppmärksammat och kritiserat texten har den radikalfeministiska webbtidningen ” i samråd med Javidi” strukit det stycket i artikeln med en halv ursäkt om att det ”stred mot god publicistisk sed” och ”kan tolkas som antisemitiskt”.

Javidi försökte parallellt att skadebegränsa genom att i sociala medier hävda att det hon sa bara var något ur hennes ”fantasivärld”, inget riktigt politiskt förslag. Hon skrev också att hon nu förstått att det hon sa kan ”misstolkas eller missförstås”.

En av dem som reagerat starkt är forskaren Benjamin Silberstein som skärmdumpat det nu raderade stycket från FI-organets intervju med Javidi och med hänvisning till 1930-talets nazistiska retorik kallar det för en ”slutgiltig lösning på Mellanösternkonflikten”. I tider när allt medialt krut satsas på att skriva om nynazister och FI beskrivs som en god kraft i samhället menar Silbestein att intervjun exemplifierar vänsterns problem med antisemitism.

Silberstein ger inte heller mycket för Javidis halvkvädna avbön och anser att uttalandet var klart och tydligt antisemitiskt och inte alls bara kan misstolkas eller missförstås som sådant. Inte heller tycker han att bara att radera något så grovt och sen låtsas som ingenting räcker som åtgärd för ett så grovt övertramp:

”Det handlar om ett långt och väldigt tydligt citat. Jag förstår inte hur ni tror att ni löser problemet med hatiska åsikter i er rörelse genom att helt enkelt radera ett stycke text där de kommit upp till ytan”, skriver Silberstein.

På torsdagen gjorde Javidi ett mer komplett försök till avbön. Det hon drömt om fram tills för häromdagen om att utplåna Israel och deportera alla judar därifrån, är nu något som hon plötsligt och totalt ändrat uppfattning om:

”Mitt uttalande var oacceptabelt. Det finns inget jag kan säga som ursäktar det. Jag förstår kritiken och är oerhört ångerfull. Jag inser att jag behöver öka mina kunskaper för att återskapa förtroendet för mig och mitt politiska arbete”, skriver hon.

På fredagen meddelade FI att Javidi har partiets fortsatta förtroende och får stå kvar som riksdagskandidat. Hon ska emellertid med anledning av det inträffade få lite internutbildning. Det framgår inte om detta även gäller redaktionen på partiorganet Feministiskt Perspektiv, som publicerade intervjun utan invändningar.

Det är inte första gången sådan ånger under galgen uttrycks från personer i Sverige med muslimsk invandrarbakgrund i Mellanöstern. Ett av de mer uppmärksammade exemplen är SvD-skribenten, SVT-profilen och juristen Cherin Awad som i ett uttalande i ett avsnitt av SVT-programmet Existens ställde sig bakom sharialagens krav på att den som är sexuellt otrogen ska stenas till döds. ”Allahs lag går alltid före människans lag och straffet för otrohet är döden”

När kritiken växte och Awad riskerade förlora jobbets om programledare för SVT Halal-TV gick hon ut och hävdade att hon var ledsen över att ha uttryckt sig på det sättet och var nu plötsligt emot dödsstraff och hade bara sagt att hon var för på grund av att hon blivit pressad av programledaren i programmet SVT Existens.