fiasko-for-stodboende-i-malmo

Fiasko stödboende Malmö

Inrikes

Fiasko för stödboende för unga kriminella: nästan alla har fortsatt begå brott

Publicerad 2/3/2021
Annons

För två år sedan rapporterade SVT Sydnytt om en stödboendeverksamhet för unga kriminella i Malmö. Nu har den lokala statstelevisionen följt upp reportaget med en granskning av hur det gått för ungdomarna. Facit är nedslående – samtliga intagna som släppts ut har fortsatt sin kriminella bana.

Stödboendeformen lanserades med höga målsättningar och förväntningar på att den skulle få unga kriminella män i Malmö – de allra flesta med invandrarbakgrund – att sluta begå brott och växla över till ett hederligt liv. Den ambitionen har kommit rejält på skam, det framkommer när SVT Sydnytt följer upp ett tidigare reportage om verksamheten.

Alla som varit intagna på boendet och sedan släppts ut har fortsatt begå brott, rapporterar statstelevisionens lokalredaktion. Det är bara en enda av de unga brottslingarna som ännu inte har åtalats eller dömts för nya brott.

Enda som inte begått nya brott sitter i fängelse

Att den mannen inte kunnat återgå i brottslig verksamhet beror på att han suttit i fängelse sedan SVT:s förra reportage. Under fängelsevistelsen har han dock dragit på sig inte mindre än 37 varningar för misskötsel.

Det framgår inte huruvida den systematiska misskötseln i det aktuella fallet kommer att påverka ett frisläppande i förtid efter att två tredjedelar av strafftiden avtjänats, något som är praxis men samtidigt är en rabatt som kan förverkas om man inte sköter sig i fängelset.

Slog ned kvinna på gata som ”kul grej”

En av de unga männen fick, som en del av hans rehabilitering, bo i en stor femrumslägenhet i centrala Malmö är identisk med den man, ”Ali” som i ett uppmärksammat videoklipp slår ned en slumpmässigt utvald kvinna på gatan i Malmö. Samhällsnytt har tidigare rapporterat om den händelsen.

En annan av de unga männen från stödboendet ställs nu inför rätta för att ha försökt stoppa en MC-polis när denne skulle gripa hans bror som också är kriminell.

Beskrevs som framgångsexempel – stoppades med vapen i bilen

En tredje man lyftes särskilt fram som exempel på stödboendets påstådda framgång. Det visar sig nu att man ropade hej för tidigt eftersom han sedan dess har ertappats med skjutvapen i bilen och dömts för penningtvätt och narkotikabrott.

Samme unge man har även deltagit i ett annat misslyckat projekt i Malmö: ”Sluta skjut” där grovt kriminella bjuds på pizza samtidigt som de blir föremål för övertalningsförsök att åtminstone avhålla sig från de grövsta våldsbrotten. Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat det projektet i en rad artiklar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons