Att bara 7,3 procent av stockholmarna utvecklat antikroppar mot coronavirset var rejält mycket lägre än vad man hade väntat sig. Enligt myndigheten kan man ha hittat en möjlig felkälla och vill nu göra om studien.

Då diverse experter tidigare talat om 20-30 procent kom den verkliga siffran som en kalldusch för förhoppningarna om en närstående så kallad flockimmunitet.

Medan andra uttryckt besvikelse och förvåning, påstår statsepidemiolog Anders Tegnell att 7,3 procent bara ligger någon eller ett par procentenheter under vad han väntat sig.

Tidigare har Folkhälsomyndigheten presenterat modelleringar om att en tredjedel av stockholmarna kan ha haft viruset.

– Nu blev vi förvånade över siffran som var relativt låg och då har vi gått tillbaks och kontrollerat och då har det visat sig att patientgruppen inte var så representativ som den brukar vara, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Man ska nu ägna sig åt nya genomgångar och kommer att återkomma med nya siffror i nästa vecka.

”Vi kör det här tills vi uppnår det önskade resultatet”, kommenterar debattören och journalisten Thomas Gür.

Lättade restriktioner på äldreboenden

Då besöksförbudet på äldreboendena inte hejdat smittspridningen som förväntat vill Tegnell nu se att fler boenden gör undantag från förbudet.

– Man har kanske varit lite för restriktiv så det kan man nog fundera över på äldreboenden. Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag. Gör man det under kontrollerade former och personerna som kommer dit får bra instruktioner så borde man ju rimligen kunna göra det på ett sätt som är tryggt för dem som bor där, sa Anders Tegnell till TT.