Inspelningen av ett avsnitt av SVT:s nya polisdramaserie ”Tunna blå linjen” i Södra Sofielund i Malmö fick påhälsning av verkligheten när två av staden rivaliserande invandrardominerade kriminella gäng vid upprepade tillfällen drabbade samman på inspelningsplatsen. Det berättar bland annat KvP.

Mitt under inspelningen blev realismen oväntat påtaglig när en misshandlad person med blod i ansiktet sprang förbi kameran. Nästa dag eskalerade det ytterligare då en annan person sköts ned i närheten av filmteamet.

Det blev lite för mycket verklighet för seriens producent Martin Persson som i en kommentar till media kallar det inträffade för ”väldigt obehagligt”. Inspelningen tvingades avbrytas och helt teamet evakueras.

Målsättningen att spela in på plats i miljöer klassade som ”utsatta områden” visade sig vara något svårare än man räknat med. Redan första inspelningsdagen uppstod en situation.

I den inledande scenen skildras ett bråk mellan antisociala ungdomar med invandrarbakgrund som stjäl varor i en närbutik i södra Sofielund, vägrar betala och börjar slåss. Polis kallas till platsen för att ingripa.

Under förberedelserna inför tagningen fick filmteamet dock en inblick i det verkliga Sofielund när ett storslagsmål utbröt på gatan. Seriens producent Martin Persson berättar för KvP:

– Det kändes hotfullt. När vi kommit i gång med att filma utbröt ett jättestort slagsmål där på gatan, det var så stort. Plötsligt kom någon springande med blod i ansiktet genom vår inspelning och så såg man en pistol. Det eskalerade väldigt snabbt.

Inspelningen fick avbrytas och samtliga skådespelare och filmarbetare eskorteras i säkerhet av den riktiga polisen som dock hade svårt att få situationen under kontroll. Persson berättar vidare:

– Det var väldigt obehagligt, vi fick evakuera helt och hållet. Polisen var då på plats men hade inte kontroll över läget. Tanken var att vi skulle dit och filma igen dagen efter men då bestämde jag på natten att vi inte kan fortsätta spela in där då det var så pass osäkert.

Att det dagen efter gängslagsmålet sköts skarpt på platsen gjorde inte att filmteamet kände sig säkrare. Efter det beslöt man sig att flytta inspelningen till en lugnare plats. Realismen fick ge vika för tryggheten.

Samtidigt har kvinnliga manusförfattarna bakom den nya polisserien haft som målsättning att göra en så verklighetstrogen polisserie som möjligt. Om man lyckats kan var och en själv bedöma då de första två avsnitten i skrivande stund ligger ute på SVT Play.

Att döma av rollbesättningen har SVT i likhet med polisen i verkligheten vinnlagt sig om en bredd av genus och mångfald. Bland de bärande karaktärerna finns exempelvis två lesbiska kollegor, en svensk och en med invandrarbakgrund, som är ett par med relationsproblem i det privata men måste samarbeta på jobbet.

I en annan huvudroll ses Gizem Erdogan som tidigare är mest känd för att ha spelat kvinnlig IS-terrorist i serien Kalifat.