Filip Sjöström har redan fått ett vite från Länsstyrelsen för att ha arrangerat en demonstration den 6 mars – på 20 tusen kronor. Nu har han fått ett nytt föreläggande om vite – på 30 tusen – om han går vidare med sin plan att genomföra demonstrationen den 1 maj. Men trots detta väljer han att framträda öppet som arrangör och låter sig inte skrämmas av hoten om vite. Samnytt har pratat med Sjöström om vad man ska vänta sig av lördagens demonstration, om kritiken mot den – och om det kan bli våldsamt.

Vad ska demonstrationen handla om egentligen?

– Vi vill att Sverige ska öppna upp och att de skadliga restriktionerna ska tas bort eftersom de skadar fler människor än vad de hjälper. Vi vill även att politikerna ska börja prata om hur vi ska hantera den här pandemin på lång sikt och hur vi ska hjälpa små företagare och andra som råkat illa ut.

Är du inte orolig för vilka konsekvenser den öppning och borttagning av restriktionerna som du förespråkar kan få för det epidemiologiska läget?

– Nej, det är jag inte. Det är klart att vi ska ta hand om riskgrupperna samt se till att omfördela resurser och investera i IVA-platser och sjukvården som har gått på knäna i många-många år. Men när vi inte har en ökad dödlighet i förhållande till folkmängden och inte heller en ökad sjukvårdsbelastning så är det ju helt fel att bara på grund av att man har brister i akutsjukvården stänga ned och skada samhället och köra ekonomin i botten. Det är förkastligt.

Men var det inte just på grund av de rådande restriktionerna som Sverige inte hade någon större överdödlighet i jämförelse med andra europeiska länder?

– Nej, det ser inte jag. Och jag ser inte att det finns någonting som pekar på det utan det här verkar inte vara allvarligare än vanlig influensa. Och tittar man bakåt på tidningsrubriker i många-många år så har man klagat på resursbrist i intensivvård och annat så det är inte det det handlar om.

Om man tittar på läget i Indien just nu så har de i princip fått ett sjukvårdssystem i kollaps – strax efter att de har släppt restriktionerna. Är du inte orolig för att dina förslag – om de går igenom – ska leda till en liknande utveckling i Sverige?

– Nej, vi ska göra allt vi kan för att det inte ska ske. Och då är frågan varför vi har lagt hundra miljarder på olika stödpaket och så vidare istället för att rusta upp sjukvården?  Den viktigaste frågan är om det finns en samhällsnytta i att stänga ned samhället. Och svaret på den frågan är nej – för att vi skadar fler människor än vad vi hjälper. Det finns ingen samhällsnytta i det. Och därför är alla restriktioner, pandemilagar och olika typer av nedstängningar fel.

Hur många deltagare räknar ni med på lördagen?

– Jag tror att det kan bli kanske två tusen.

Det som man tidigare uppmärksammat är att det är en ganska salig blandning av människor – både högern och vänstern finns där. Om jag förstår det rätt definierar du dig själv mer som vänster?

– Jag vet inte vad du bygger det antagandet på, men jag tycker att vi ska sluta prata om höger och vänster och om att dela upp människor i fack. Nu samlas vi kring frågan om frihet, om mänskliga rättigheter, att censuren måste stoppas och att vi ska få fram sanningen om vad som faktiskt sker i världen. Jag struntar i om det kommer in vänster eller om det kommer in högerpersoner. Bara man står upp för de frågorna och har goda intentioner med att sluta upp så tycker jag att vem som helst ska komma dit.

Så alla är välkomna?

– Alla är välkomna.

De två gångerna denna demonstration genomförts tidigare var det en del våldsamheter. Är det något man kan befara även nu på lördag?

– Polisen kommer att vara där. Vi har haft en dialog med dialogpolisen och fått fram vad vi vill göra och vad vi kommer att göra. I polislagen står det att polisinsats ska vara i proportion till nyttan. Om polisinsatsen är skadlig och inte har någon nytta då ska den inte genomföras. Jag hoppas att polisen ser att de ska låta den här fredliga demonstrationen fortgå och att de bara observerar det som sker. Det är så jag tycker att polisen ska verka. Det kommer inte att vara några stökigheter om inte polisen initierar det. Våran grupp kommer att vara väldigt fredlig.

Första maj är ett ganska laddat datum – varför har ni valt att genomföra demonstrationen just då?

– För det första är det en ganska lämplig dag och på ett lagom avstånd till den 6 mars då vi genomförde den första demonstrationen. Plus att det är en historisk dag för att komma samman och stå upp för rättigheterna i samhället. Det har ofta varit arbetarna, socialdemokraterna, vänstern som har använt denna dag. Och nu går de inte ut och gör sådana typer av demonstrationer. Då tänkte vi att vi tar den dagen och använder det grundläggande fina budskapet i första maj och sätter vår prägel på det helt enkelt.

När och var genomförs demonstrationen?

– Vi kommer att samlas på Norra Bantorget kl. 14 på lördag.

Vad är planen sedan?

– Vi kommer att ha ett demonstrationståg som tar sig genom Stockholms gator. Och sedan har vi lite olika tankar beroende på vad som händer och vad vi får och inte får göra enligt polisen. Så vi har lite olika planer. Mer än så kan jag inte säga.

– Det kommer att finnas en del talare på demonstrationen, men jag kan inte gå in på några namn just nu, men vi håller på att sätta ihop en lista, och det kommer att vara olika personligheter som jobbar för de här frågorna.

Ett argument som är vanligt förekommande bland allmänheten och folk som trots allt fortfarande litar på myndigheterna är att det är ett vansinne att ordna en sådan demonstration mitt under en pågående pandemi och att ni på det sättet sprider smittan och äventyrar hälsan för alla andra medborgare. Vad skulle du vilja hälsa till dem?

– För det första vill jag hälsa att vad är alternativet om vi inte tar oss an dessa frågor och låter istället staten att mer och mer ta över och styra oss med rädsla? Och till slut har vi ingen frihet kvar. Vi kommer att få vaccinationspass, vi kommer inte att få röra oss, vi kommer tvingas att vaccineras varje år, och våra friheter kommer att mer och mer försvinna. Det är en framtid som jag ser och därför gör jag det här. Vi behöver stå upp för de här sakerna – och det är väldigt tydligt för mig och alla andra som kommer.

Så du menar att det är framförallt en rättighetsfråga?

– Ja, det är det verkligen.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Vi återgår inte till det normala när pandemin är över

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.