I socialdemokratiskt styrda Filipstad vill vänsterblocket tvångsintegrera stadens elever. Kritiska föräldrar har på sex veckor samlat in över tusen namnunderskrifter för att få till kommunens första folkomröstning, något som Samnytt tidigare rapporterat om. Nu skjuter kommunstyrelsen fram folkomröstningen så att den riskerar bli meningslös.

Kommunstyrelsens ordförande, Åsa Hååkman Felth (S), säger till Aftonbladet att hon anser att det är odemokratiskt att hålla en folkomröstning i frågan.

– Det är en farlig och odemokratisk väg att gå, för alla barn är lika mycket värda oavsett vem som fött mig, säger hon.

Kommunstyrelsen har dock gått med på att tillåta folkomröstningen men har valt att skjuta upp den till oktober, alltså en bit in på höstterminen när elever, lärare, klasser och den nya skolorganisationen med tvångsintegrering redan är på plats.

– Jag måste få förberedelsetid på mig, försvarar sig Hååkman Felth.

LÄS ÄVEN: Filipstad kan tvingas chockhöja skatten när 9 av 10 utomeuropeiska migranter går på bidrag

Folkomröstningen ska vara rådgivande

Folkomröstningen, som endast är rådgivande, riskerar nu att bli meningslös. Klassindelningarna och lärarnas scheman är redan satta och Hååkman Felth själv anser att ”det är orimligt med en folkomröstning”.

I dagsläget har 70 procent av eleverna på Strandvägsskolan utländsk bakgrund. På Åsenskolan ligger nivån på strax över 10 procent. Svenska föräldrar oroar sig över konfrontationer i skolan och att deras barn ska anamma utlänningarnas dåliga svenskakunskaper.

– Om man ska hårdra det blir ju barnen ett slags verktyg för att de utländska barnen ska lära sig svenska. Det sker på barnens bekostnad. Det finns rapporter från förortsskolor där de med svensk bakgrund börjar prata “rinkebysvenska” och deras språkutveckling hämmas, säger föräldern Johan Sundström.

LÄS ÄVEN: S-styrda Filipstad ska räddas från konkurs med ny simhall och skattehöjning

Svenskar i minoritet

En annan förälder, Mia Bodén, vittnar om att när hennes ena dotter skulle placeras i Strandvägsskolans förskoleklass pratade endast fyra barn av 20 svenska.

– Det säger mycket, 16 barn som saknar språket. Man behöver inte vara särskilt smart för att räkna ut hur mycket pedagogerna kommer att få jobba med att bara få in svenskan, säger hon.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Filipstad dras med ett underskott på nära 20 miljoner. Samtidigt bedyrar de att sammanslagningen inte innebär besparingar. Syftet är enligt den styrande majoriteten med S och V, att ”göra skolan mer likvärdig för alla barn och bryta segregation”.

LÄS ÄVEN: Löfven: ”VPK stod upp för demokratin”

“Integrationsexperiment”

De kritiska föräldrarna menar att ivern att blanda elever är en ideologisk prestigefråga för kommunens S-styre. Hååkman Felth hävdar å sin sida att de som är för en folkomröstning är rasister och vänder sig mot användandet av ordet “integrationsexperiment”.

Yasmin Isaaq, som flyttat från Somalia till Filipstad, konstaterar i Aftonbladet att nyanlända söker sig till sina landsmän och helst vill bo i samma områden, precis som i storstäderna.

I kommunfullmäktige, 11 mars, röstade Sverigedemokraterna ja till folkomröstningen. Filipstadssamverkan (M, C och L) avstod från att rösta, och därmed nådde S och V inte upp till den 2/3 majoritet som krävdes för att säga nej till en folkomröstning.

SD skrev tidigare i en motion till kommunfullmäktige att “svenskfödda barn reduceras till integrationsverktyg som kan offras för att åstadkomma en integration som all erfarenhet säger är omöjlig”. Moderaterna anser att socialdemokraterna agerat “respektlöst” gentemot medborgarna genom att göra omröstningen till ett spel för gallerierna.