Peterson, klinisk psykolog och professor i psykologi vid University of Toronto samt författare till bland annat den uppmärksammade boken 12 livsregler, fortsätter att uppröra. Denna gång är det i hemlandet Kanada som en film om hans arbete stoppas. Olika biografer har gett olika besked.

Det är på Carlton Cinema i Toronto som Patricia Marcoccias film The Rise of Jordan Peterson stoppas. Där var det meningen att den skulle visas under en vecka men efter att ”en eller flera” i personalen klagat drogs den in.

LÄS ÄVEN: Jordan B Peterson lanserar ny social medieplattform: ”desperat behov”

Enligt Marcoccia är Carlton Cinema inte den enda biografen där hennes film orsakat kontrovers. Under de senaste månaderna har hennes bolag Holding Space Films varit i kontakt med flera olika slags biografer i Nordamerika och i många fall ska man ha stött på problem enbart på grund av att det hela handlar om Jordan Peterson. På vissa biografer ska man ha fastnat i interna diskussioner medan andra uppger att man visserligen tycker att filmen är välgjord och balanserad men ”kan inte med gott samvete på något sätt bidra till personlighetskulten kring Peterson”.

Den största besvikelsen för Patricia Marcoccia var dock Carlton Cinema där personal som med största sannolikhet inte ens sett filmen satte stopp för visningarna.

LÄS ÄVEN: Verkligheten v.s. Lööf

The Rise of Jordan Peterson är en uppföljare till den kortare filmen Shut Him Down som släpptes förra året på CBC, kanadensisk public service, i vilken man dokumenterat Peterson under tre år; hans snabba genombrott som ”den första professorn mot politisk korrekthet” och hans motstånd mot lagstiftning som stipulerar att man måste använda transpersoners föredragna pronomen. En intervju i brittiska Channel 4 och hans bok 12 livsregler samt en världsomspännande turné med utsålda arenor gjorde också sitt.

– Det är en besvikelse på så många nivåer. Filmen gjordes med olika perspektiv i åtanke och det finns något för alla – även om du inte är ett fan av Jordan Peterson, säger Marcoccia.

LÄS ÄVEN: Jordan Petersons bästsäljare bannlyst efter terrordådet på Nya Zeeland

Vidare menar hon att frågorna Peterson lyft har haft en enorm påverkan på samhället i stort, något som är obestridligt, och det som nu sker är bakåtsträvande i ett fritt och progressivt samhälle. Ironiskt nog stödjer det samtidigt Petersons kritik av farorna med så kallade Social Justice som går för långt, tillägger hon.

Hon understryker att hon inte är intresserad av att delta i någon politisk kampanj med filmen och att även vissa organisationer på högerkanten har avböjt att visa den, förmodligen för att de efter att ha sett filmen insett att den inte kan användas som ett politiskt propagandaverktyg, menar hon.

LÄS ÄVEN: Jordan B Peterson svarar på hatiska utspelet från Margot Wallström