magdalena andersson7
Inrikes

Finansministern varnades av expert för två år sedan – om invandrade bedragare

Publicerad 12/9/2019
Annons

På söndagen framkom att okända migranter utnyttjar välfärdssystemet med samordningsnummer – alltså tillfälliga personnummer. Nu har det visat sig att en antibedrägeriexpert varnade finansministern redan för två år sedan.

LÄS ÄVEN: Okända migranter utnyttjar svensk välfärd på miljardbelopp

För två år sedan varnade Anders Björkenheim, expert på att förebygga bedrägerier, finansminister Magdalena Andersson (S) om det systematiska fusket med tillfälliga personnummer. Varningen gav han henne personligen, rapporterar SVT.

– Det är under all kritik. Man kan fråga sig hur mycket det här har kostat samhället, säger Anders Björkenheim.

Finansminister Magdalena Andersson säger att de jobbar med ett snabbspår för att kunna skärpa lagstiftningen. Antibedrägeriexperten Anders Björkenheim konstaterar dock att detta snabbspår egentligen inte är särskilt snabbt. I januari 2018 varnade han Magdalena Andersson för denna bedrägeriform när de båda var med i TV4:s morgonstudio.

– Vi stod vid frukostbuffén och jag berättade om hur 500 personer var registrerade på samma adress, och hon utbrast ”herregud”. Och det var med i Kalla fakta då men det har inte hänt något. Myndigheterna känner till det här sedan länge, men har valt att inte agera, säger Anders Björkenheim.

Finansministern anser att de tagit tag i problemet

Finansminister Magdalena Andersson håller inte med om kritiken. Hon menar att Regeringen redan 2017 gav Skatteverket i uppdrag att ta fram åtgärder för att skapa ett säkrare system för samordningsnummer.

Anderssons pressekreterare skriver till SVT att regeringen utreder systemet för samordningsnummer.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons