Finland har bestämt sig och ska gå med i Nato. Det meddelar president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (S) i ett gemensamt uttalande idag på förmiddagen.

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato”, heter det i uttalandet som offentliggjordes klockan nio idag svensk tid.

LÄS OCKSÅ: Folkomröstning om Nato inte aktuell

Enligt uttalandet har Finland behövt tid för att ”formulera en nationell ståndpunkt både i riksdagen och i samhället överlag”. Dessutom har Finland använt de senaste månaderna för kontakter med Nato och dess medlemsstater, samt med Sverige som också överväger att ansöka om medlemskap.

Svängde efter Rysslands invasion

”Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna”, avslutas uttalandet från den finska presidenten och statsministern.

LÄS MER: Finland ett steg närmare Nato

Socialdemokraterna i Finland, som Sanna Marin är partiledare för, var tidigare emot Nato-medlemskap. Efter Rysslands invasion av Ukraina ändrade partiet emellertid åsikt i frågan. Sedan några veckor tillbaka står det klart att en majoritet av den finska riksdagens ledamöter är för ett Nato-medlemskap.

Ann Linde: Viktigt besked

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter att uttalandet från Finland är ett viktigt besked.

– Finland är Sveriges närmaste säkerhets- och försvarspartner, och vi måste ta med Finlands bedömning i beräkningarna, skriver Linde.

Sverige kommer emellertid inte lämna något besked i Nato-frågan än. Först vill regeringen avvakta de säkerhetspolitiska överläggningar som pågår mellan riksdagspartierna. Sex av riksdagens åtta partier är för ett Nato-medlemskap. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot.

LÄS OCKSÅ: Magdalena Andersson: Sverige går kanske med i Nato