gripen e

Foto: Hornet Driver, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Finland ratar Gripen

Publicerad 12/10/2021
Annons

På fredagen stod det klart att den finländska regeringen kommer köpa amerikanska F-35 i stället för svenska Gripen. Motivet ska vara att F-35 har de bästa förmågorna i kombination med ekonomi.

Den finska regeringens beslut om att köpa ett 60-tal amerikanska F-35-stridsflygplan i stället för Sveriges Gripen E innebär att Saab går miste om en order värd 100 miljarder kronor. Beslutet ska ha tagits efter ett extrainsatt regeringssammanträde på fredagen.

Den finska regeringen anser att F-35A Lightning II har de bästa förmågorna i kombination med ekonomi. De första planen beräknas levereras 2026.

– F-35 uppfyller servicekraven, kraven på industriellt samarbete och försvarskraven, säger Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen.

Två extra plan

I samband med statsminister Magdalena Anderssons (S) besök i Finland i veckan försökte hon övertyga statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö att välja det svenska alternativet. Trots att Saab inkluderade två övervakningsplan av typen Global Eye i offerten gick det alltså inte hem.

Övriga kandidater var brittiska Eurofighter Typhoon, franska Dassault Rafale och amerikanska Boeing Super Hornet.

”Vi beklagar att Finland inte valde Gripen E och GlobalEye.” skriver regeringen i ett uttalande.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
837Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons