finland finsk flagga

Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Finland: Rekordstort stöd för Nato

Publicerad 5/9/2022
Annons

I Finland har stödet för Nato ökat i alla grupper, i alla åldrar och bakgrunder. Även över alla partigränser säger majoriteten av medborgarna nu ja till ett medlemskap.

En rekordstor andel av finska folket säger nu ja till ett Nato-medlemskap: 76 procent. Det visar en ny enkät från Yle. I den förra mätningen i mars låg stödet på drygt 60 procent. Stödet beskrivs som starkt hos både hos kvinnor och män, i alla ålders- och inkomstgrupper samt i alla delar av landet.

Samtidigt anser en stor majoritet att det är politikerna som ska ta det slutgiltiga beslutet: 79 procent svarar nej på frågan om det borde ordnas en folkomröstning i frågan.

LÄS ÄVEN: Åkesson: ”Går Finland med i Nato bör även Sverige göra det”

Den kommande veckan väntas bli avgörande för Finlands Natobesked. Senast torsdagen den 12 maj har president Sauli Niinistö sagt att han ska meddela sin ståndpunkt i frågan. Fredagen den 13 maj presenteras Sveriges Natoanalys och lördagen den 14 maj samlas Socialdemokraterna till partifullmäktige för att meddela vad de anser om försvarsalliansen.

Den 17–18 maj är president Niinistö på statsbesök i Sverige och det har spekulerats i att det skulle vara lämpligt om Finland och Sverige meddelade sina beslut före det.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons