Den finska regeringen har beslutat att avbryta sitt utvecklingssamarbete med fyra nationer samtidigt som man minskar biståndsbudget med en miljard euro.

Det är de de bilaterala utvecklingssamarbetsprogrammen i Afghanistan, Kenya, Moçambique och Myanmar som kommer att avslutas. Det meddelade ministern för utrikeshandel och utveckling, Ville Tavio, vid en pressträff i slutet av förra veckan.

Omkring 500 miljoner euro kommer att dras ned från budgeten som anslagits för lands- och regionspecifikt samarbete mellan 2024 och 2028.

Utrikesministeriet har också rekommenderat en minskning med 160 miljoner euro för multilaterala samarbetsprogram, inklusive de som stöds av FN-organ, och en nedskärning på 130 miljoner euro för humanitärt bistånd.

LÄS ÄVEN: 130 miljarder i svenskt bistånd till länder som hatar Sverige

En miljard euro kommer att skäras från biståndsbudgeten under denna mandatperiod. Dessutom planeras en årlig minskning med 60 miljoner euro i lånebaserad finansiering.

– I utvecklingssamarbetet är åtstramning bättre inriktad på tydliga, hela projekt snarare än att skära ner lika mycket överallt, sa Tavio.