svenska-kraftnät-kraftledning-el

Tomas Ärlemo / Svenska kraftnät

Ekonomi

Finland spås få Europas billigaste el med ny kärnkraft

Publicerad 6/19/2023
Annons

Finland kommer snart att ha de lägsta elpriserna i Europa tack vare ett överflöd av ny kapacitet inklusive kärnkraftverket Olkiluoto 3 på 1,6 GW. Det är StormGeo-analytikern Sigbjörn Selands bedömning.

– Vår prognos visar att 25 TWh förnybar energi kommer att byggas i Finland år 2030, vilket kommer att pressa priserna, sa han på Montels finska energidag i Helsingfors.

Ett första månatligt elöverskott på nästan 20 år kom redan i maj, en trend som kommer att sträcka sig årligen.

LÄS ÄVEN: Annika Strandhäll om ny kärnkraft i Sverige: ”Nästa Fukushima”

Finlands nettoexport kan nå 2 TWh i år efter en nettoimport på 12 TWh förra året, sade Seland och noterade att nettoexporten kan stiga till 6 TWh nästa år.

– Finland är inte längre ett högprisområde men ska ses som ett lågprisområde i nivå med SE1 i norra Sverige, sa han.

StormGeos senaste prognos visar att de finska kraftpriserna i snitt ligger på 58 euro/MWh i år och 51 euro/MWh nästa år, klart under genomsnittet på 154,04 euro/MWh förra året.

Europas lägsta pris

Finska priser kan till och med falla ytterligare, sade Seland och noterade en förväntad ökning av ny kapacitet från intermittent vind- och solkraft.

– Om det inte sker någon stor ökning av konsumtionen kan det [finska genomsnittliga spotpriset] falla under 45 euro/MWh nästa år och under 40 euro/MWh 2025, sade han.

– Allt har en kostnad och investerare måste få avkastning på investeringen. Men Finland kommer att ha det lägsta priset i Europa.

LÄS ÄVEN: Nytt finskt kärnkraftverk sänker svenska elpriser

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons