Finland stänger sin gräns till Ryssland från och med natten till fredagen. Beslutet gäller i första hand ryska turister. Det meddelar den finska regeringen vid en pressträff under torsdagen.

I måndags förra veckan stängde såväl Polen som de tre baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen sina gränser mot Ryssland. De länderna menar att ryssar utgör ett säkerhetshot.

Därmed har ryssar som velat resa in i EU landvägen varit hänvisade till gränsövergångarna till Finland. En del av dem har på så sätt kunnat resa vidare till Baltikum eller andra EU-länder, trots att dessa länder stängt sina gränser.

Nu stänger även Finland sin gräns, rapporterar Helsingin Sanomat. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger vid pressträffen idag att det skulle skada Finlands internationella relationer om den finska gränsen till Ryssland fortsätter vara öppen. Beslutet gäller från och med natten till fredagen.

Visum ogiltigförklaras

Beslutet innebär att finska visum som redan utfärdats till ryssar ogiltigförklaras. Havvisto passar under pressträffen på att påpeka att antalet visum som beviljas ryska turister ”minskades till ett minimum” redan i augusti.

Finland räknar med att beslutet att stänga gränsen minskar antalet ryssar som passerar gränsen till hälften. Vissa resenärer undantas nämligen från de nya reglerna. Bland annat de som har nära anhöriga i Ryssland, som reser på grund av affärer eller som innan de nya reglerna träder i kraft äger fastigheter i Finland.

LÄS ÄVEN: EU beslagtar ryska resenärers kontanter vid gränsen

Dessutom fortsätter Schengenvisum som utfärdats av andra länder än Finland att fortsätta vara giltiga, skriver YLE. Finland kan dra in visum de själva utfärdat, men inte viseringar som utfärdats av andra Schengenländer.

Vidare poängteras att lastbilar med samhällskritiska varor kommer kunna fortsätta passera gränsen, något som är nödvändigt för Finland. Ryssland är en av Finlands viktigaste handelspartners och utgjorde förra året en större del av landets utrikeshandel än exempelvis Kina gjorde.

Ökat antal ryssar

Antalet ryska resenärer till Finland mångdubblades under förra veckan, inte minst efter att Polen och de baltiska länderna stängt sina gränser. I helgen registrerades fler än 8000 gränspassager från Finland till Ryssland varje dag. Antalet utpassager ökade inte lika mycket.

Den kraftiga ökningen sammanföll även med att Rysslands president Vladimir Putin beordrat partiell mobilisering med anledning av kriget i Ukraina.

Gränsbevakningsväsendet i Finland har emellertid tillbakavisat uppgifter om ett ”alarmerande” ökat antal resenärer kopplat till den ryska mobiliseringsordern.

LÄS MER: Ryssland mobiliserar – Putin: ”Vi utsätts för kärnvapenutpressning”