Finlands statsminister Juha Sipilä. Foto: Pressbild

Finlands regering avgår efter misslyckande med stor vårdreform

19 Shares

Finlands regering har under fredagsmorgonen aviserat sin avgång. Det är ett svar på att man misslyckats med att få igenom sin högprioriterade social- och hälsovårdsreform. President Sauli Niinistö har godkänt regeringens avskedsbegäran.

Statsminister Juha Sipiläs (C) regering med Centerpartiet, Blå framtid och Samlingspartiet tillträdde i maj 2015 och med bara en månad kvar till riksdagsvalet har man nu valt att ge upp sitt arbete, rapporterar SVT.

Det är första gången sedan år 1982 som en finsk regering på liknande sätt avgår. Anledningen är att regeringen misslyckats med att få erforderligt stöd för sitt stora projekt och hjärtefråga om en social- och hälsovårdsreform.

Regeringen menar att reformen skulle resultera i billigare och snabbare vård samt ett bättre samarbete mellan primär- och specialistvården.

Reformen har stött på problem med grundlagen och anses dessutom som ett för stort projekt av kritiker. Det finns en oro för ojämn vård runt om i Finland där privata vårdbolag tar över marknaden och tillhandahåller undermålig vård.

– Det här är en enorm besvikelse för mig, säger statsminister Sipiläs.

President Sauli Niinistö har under förmiddagen godkänt regeringens avskedsbegäran men har bett statsråden att fortsätta som expeditionsregering den återstående tiden fram till valet.

19 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.