I Finland pågår det en debatt om den våldtäktsvåg som drabbat landet. I ett nyligt fall gruppvåldtogs en 10-årig flicka av sju utländska män. Presidenten kallar det för en ”chockerande omänsklighet”. Inrikesministern säger att medborgarskapet bör kunna upphävas för migranter som begår grova sexualbrott.

I samband med att migrantvågen nådde extrema nivåer år 2015 upptäckte polisen i Finland även en ökning av antalet sexualbrott. Det är uppgifter som Milla Kynkäänniemi som arbetar som ansvarig över polisen i Uleåborg i Norra Österbotten har tagit fram.

– När någon kommer från en annan kultur kommer det att uppstå en kulturkrock. Redan tidigt såg vi en ökning av sexualbrott. Det är inte bra att förneka det som vi faktiskt såg, säger Kynkäänniemi.

LÄS MER: Afghanska och irakiska män dominerar sexualbrottsstatistiken i Finland

I början av december uppmärksammades att sju utrikesfödda män gruppvåldtagit en 10-årig flicka i Uleåborg. De misstänka männen är mellan 20 och 30 år gamla.

Polisen rubricerar brottet som grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Det är ett av flera våldtäktsfall som uppmärksammats i finsk media på senare tid.

I Finland engagerar sig allt fler människor i debatten och uttrycker en ilska över utvecklingen.

Enbart i kommunen Uleåborg utreder polisen tre våldtäktsärenden mot flickor mellan 10-14 år. Polisen uppger att de har totalt tio misstänkta och att samtliga är asylsökare.

LÄS MER: Finland: 7 utrikes födda män misstänks för gruppvåldtäkt av 10-årig flicka

Flera politiker och ansvariga tjänstemän deltar i debatten och säger sig vilja tala klarspråk om den växande problematiken. I parlamentet övervägs nu ett förslag om att upphäva medborgarskapet för migranter som begått terroristbrott och landsförräderi. Den finska inrikesministern Kai Mykkänen har framfört att det även bör övervägas för grova sexualbrott.

– Utlänningar måste förstå att om de begår grova sexualbrott, då kommer de att utvisas, säger Mykkänen.

Presidenten: ”Bekämpa ondskan”
Efter våldtäktsvågen och gruppvåldtäkten mot den 10-åriga flickan har Finlands president Sauli Niinistö fördömt våldtäktsmännens agerande i hårda ordalag. Enligt presidenten visar handlingarna på en ”chockerande omänsklighet”. Han förklarar att Finland måste ta krafttag mot våldtäktsmännen eftersom medborgarna måste kunna leva i ett tryggt land.

– Vi måste visa styrka för att kunna bekämpa ondskan, säger Niinistö.

LÄS MER: Afghanska och irakiska män dominerar sexualbrottsstatistiken i Finland

Flera fall på kort tid
Nyligen dömdes fem afghaner för att ha gruppvåldtagit och förnedrat en 19-årig finsk tjej i Seinäjoki i Österbotten som efteråt mått så dåligt att hon velat ta sitt liv.

https://www.youtube.com/watch?v=ryw5l198P3k

Migrationsverket: ”Vi har försökt utbilda”
Ytterligare en person som uttalar sig i debatten om ökningen av sexualbrott och kopplingen till migranter är chefen för Finlands migrationsverk, Pekka Nuutinen. Han menar att de misstänkta männen från Mellanöstern inte kan skylla ifrån sig på okunskap.

Enligt Nuutinen har Migrationsverket utbildat asylsökarna i finsk lag och definitionen för sexualbrott i landet. Det är Nuutinens uppfattning att dessa förövare är väl medvetna om att de gör något olagligt. När det gäller att förebygga den pågående utvecklingen ser han en tydlig lösning.

– Hårdare straff som exempelvis utvisning kan ha en förebyggande effekt, säger Nuutinen.

LÄS MER: Kartläggning: 85% av överfallsvåldtäkter begås av invandrare

”Mer anhöriginvandring”
En annan person som deltar i debatten är landets tidigare president, Tarja Halonen. I helgen förslog hon något helt annat än hårdare straff. Halonen menar i stället att anhöriginvandring är lösningen på problematiken.

Med anhöriginvandring får människor återförenas igen och då håller familjerna koll på varandra. Familjerna skulle skapa en bättre kontroll över områden och därmed skulle det ske färre våldsbrott i området, tror hon.