Ett finländskt föräldrapar flyttade till ett annat EU-land och förlorade vården om sin 15-åriga dotter Nea. Detta för att de inte lät henne påbörja en hormonbehandling med testosteron för att byta kön. En av Neas nya kompisar polisanmälde föräldrarna för att de vägrade låta dottern operera bort brösten och utföra könsbyte – och fick rätt.

Det är Svenska Yle som har besökt Neas föräldrar i deras hem. När Niina visar ett videoklipp på hur dottern Nea förändrats säger pappa Kari ifrån och lämnar rummet.

– Jag kan inte titta på det här.

I videoklippet som upprör Kari talar Nea med mörk röst och säger: ”Såhär låter jag sex månader efter att jag började med testosteron.”

Familjen bor i ett annat EU-land men kommer från Finland. Myndigheterna har omhändertagit deras barn på grund av att föräldrarna var kritiska till barnets vilja att byta kön.

Ville operera bort brösten

Familjen flyttade utomlands för två år sedan. Från att ha klätt sig provokativt och feminint bara några månader innan hade Nea nu börjat använda mer maskulina kläder precis som de andra i hennes nya kompisgäng, berättar Niina.

När Nea plötsligt sa att hon ville påbörja testosteronbehandling och operera bort brösten kom det som en chock för föräldrarna. Kari och Niina berättade för dottern att det är en svår process att byta kön samt att det är vanligt att söka sin identitet i puberteten. Därför kunde de inte tillåta ett könsbyte.

Neas kompis polisanmälde föräldrarna

Med Neas godkännande polisanmälde hennes nya kompis föräldrarna. Efter några veckor hörde polisen av sig till föräldrarna. Till sin stora chock blev de senare av med vårdnaden.

Neas föräldrar tror att de nya kompisarna uppmuntrade henne att bryta med sin familj och lärde henne vad hon skulle säga till myndigheterna. Hon sa till myndigheterna att hon alltid klätt sig pojkigt trots att det inte stämmer.

Många ångrar könsbyten

Riittakerttu Kaltiala, överläkare på transpolkliniken för unga vid Tammerfors universitetssjukhus och professor i ungdomspsykiatri, säger att många ungdomar som mår psykiskt dåligt tror att ett könsbyte ska hjälpa dem. Särskilt unga flickor. Tidigare har det varit flest biologiska män som är transsexuella.

De senaste åren har antalet som söker till kliniken i Finland fyrdubblats. Kaltiala tror att det beror på en vilja att hitta ett sammanhang.

I en serie av Uppdrag Granskning har det uppdagats att många svenskar ångrar sina könsbyten. Det finns dock inga siffror på detta ännu.

Angela Sämfjord, specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri, träder fram och vittnar om svensk statistik då hon själv jobbat med könsbytesvård i Västra Götaland. Hon slutade av samvetsskäl när hon märkte hur det låg till.

Bland de sökande till avdelningen var 85 procent biologiska kvinnor, 90 procent hade en samsjuklighet med andra psykiatriska diagnoser, 80 procent hade två eller fler psykiatriska diagnoser och 20 procent hade en autismdiagnos.

”Som om de har dödat vårt barn”

Nea omhändertogs när hon var endast 15 år. Ett år senare började hon med sin testosteronbehandling.

– Hon låter redan helt annorlunda, säger Niina.

Nea har också gått upp i vikt och fått kraftigare hårväxt.

– Utan att överdramatisera så kan man säga att då rösten, utseendet och personligheten förändras så är det som om de hade dödat vårt barn, säger Kari.

I dag har inte föräldrarna någon kontakt med Nea. De vet inte exakt var hon är och har inte hennes kontaktuppgifter.