Migranter Invandrare Invandring
Utrikes

Finsk kommun förbjuder migranter på dagis och skolor efter våldtäktsvåg

Publicerad 2/6/2019
Annons

Den finska kommunen Uleåborg meddelar att man nu förbjuder migranter att besöka barnomsorg och skolor. Anledningen är att föräldrar klagat över integrationsbesöken och känner sig oroliga för sina barn efter den senaste tidens uppmärksammade våldtäktsvåg mot unga flickor.

Sedan förra året har Samhällsnytt uppmärksammat en mängd våldtäkter och gruppvåldtäkter i grannlandet Finland. Enligt den finska polisen är de misstänkta manliga migranter som kommit till landet under de senaste åren och gemensamt för de flesta våldtäkter är att brottsoffren mestadels är flickor under 15 år.

LÄS ÄVEN: Finland: Sju utrikes födda män misstänks för gruppvåldtäkt av 10-årig flicka

En av de platser som media har uppmärksammat i samband med våldtäktsvågen är kommunen Uleåborg i norra Österbotten. I kommunen utreder polisen minst tio migranter för grova sexualbrott mot flickor så unga som tio år. Det har resulterat i att föräldrar med barn i dagisverksamhet och skolor har klagat och uttryckt en oro över hur kommunen kan tillåta integrationsprojektet ESIKOTO att verka bland deras barn.

ESIKOTO är ett integrationsexperiment där migranter tas med till barnomsorg och skolor för att de genom lektioner och studiegrupper ska lära sig mer om samhället. Det ska också främja mångkultur. Nu väljer kommunledningen att gå föräldrarna till mötes och förbjuda integrationsprojektets fortsatta besök i dagisverksamhet och skolor.

Mika Penttilä är ansvarig för utbildning och kultur i kommunen. Han hänvisar stoppet till klagomålen om säkerhetsläget, rapporterar Yle.

– Vi har bestämt med arrangörerna för projektet att det inte blir några fler besök när situationen ser ut som den gör, förklarar Penttilä.

LÄS ÄVEN: Finsk polis grep utlänningar misstänkta för grov våldtäkt mot barn

Sexualbrott ökade med 20% på 1 år
Den senaste tiden av medierapporteringar om sexualbrott har även visat ny brottsstatistik i kommunen i Uleåborg. Det är biträdande polischef Arto Karnaranta som förklarar att sexualbrotten bara mellan år 2017 och 2018 har ökat med 20 procent.

LÄS ÄVEN: Afghanska och irakiska män dominerar sexualbrottsstatistiken i Finland
LÄS ÄVEN: Finlands regering föreslår upphävda medborgarskap efter våldtäktsvåg – ”Måste bekämpa ondskan”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1071Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons