Finsk politiker med somalisk bakgrund ljög om rasistisk attack

966 Shares

I början av november hävdade Abdirahim Hussein att han i sitt yrke som taxichaufför blivit utsatt för en rasistisk attack då en kund ska ha bett honom att åka tillbaka till hemlandet Somalia och att han då ska ha slängt ut denne på motorvägen samt sagt att han inte vill ta emot pengar från rasister. Sedermera skulle det visa sig att Hussein ljugit om åtminstone den sistnämnda delen av händelsen.

Utöver yrket som taxichaufför sitter Hussein även i Helsingfors fullmäktige för socialdemokratiska SDP och skriver ofta om rasism i sociala medier.

Efter att Taksi Helsinki utrett fallet kom man fram till att Husseins berättelse inte stämmer.

– Vi utredde händelseförloppet och pratade med Hussein. Då framkom det att hans berättelse inte stämmer och att ingen har lämnats vid sidan av vägen, säger Jari Kantonen, Taksi Helsinkis vd, till Yle.

Enligt Kantonen är detta första gången något sånt här inträffar under hans tid i företaget. Vid sitt nästa möte ska ett kvalitetsutskott behandla ärendet och utvärdera Husseins beteende samt se vilka eventuella påföljder som kan bli aktuella – från en anmärkning till att han inte längre får körningar via Taksi Helsinki.

LÄS ÄVEN: Anklagas för fejkat hatbrott – riskerar nu fängelse

Husseins utspel kommer även att tas upp av partiets gruppordförande Eveliina Heinäluoma, som anser att en förtroendevald bör agera värdigt i enlighet med uppdraget, på nästa gruppmöte.

Väcka diskussion

Hussein, som nu uppger att han ångrar sin tweet ”djupt”, hävdar att tanken med utspelet var att ”väcka diskussion om rasism som taxichaufförer utsätts för”.

– Jag skrev så där för att det skulle ha varit ett konkret agerande för att stoppa rasisten, säger Hussein.

– Det jag skrev på Twitter är det jag borde ha gjort, men jag gjorde det inte. Jag ljög.

Att hans förtroende i frågor som rasism nu kan vara skadat, och att hans tidigare utspel kan misstänkas vara falska, försvarar han med att han tidigare publicerat exempelvis skärmdumpar på hot och rasistiska tillmälen han fått skickat till sig. Han anser också att det vore orättvist om man ansåg att allting han tidigare berättat inte stämmer.

– Vanliga finländare har skrivit rasistiskt och jag har delat det.

Fortsätter taxikörandet

Tills vidare fortsätter han att köra taxi då han ”inte har slängt ut någon ur taxin har jag heller inte brutit mot lagen”.

966 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.