Enligt Finlands president Alexander Stubb har stängningen av gränsen, som skett med korta tillfälliga beslut, fungerat men är inte något som fungerar i evighet. Därför förbereder man nu en undantagslag för att kunna avvisa asylsökande migranter direkt vid gränsen.

Stubb säger att man inte kan hålla gränsen permanent stängd utan måste hitta en lösning där man kan öppna för gränstrafik och ändå stoppa Rysslands försök till att ytterligare destabilisera Europa genom att skicka migranter från Mellanöstern och Afrika västerut.

– Det här är redan en plan B. Inte ville någon stifta en sådan här lag. Men vi måste se till att Vladimir Putin inte kan fortsätta använda människor som vapen, säger han till HBL.

LÄS ÄVEN: Finland förbereder undantagslagar för att stoppa migranter

Stubb ser lagen som viktig och att den kan ge nya verktyg. Han utesluter inte att asylsystemet kanske måste göras om helt.

– Och vi har kanske kommit till en sådan punkt där vi behöver fundera på att förnya asylsystemet i en riktning där det tar hänsyn till risken för instrumentaliserad migration. Det är mycket svårt, politiskt och moraliskt, men jag är säker på att vi hittar en lösning, säger Stubb.

Då förslaget varit ute på remiss har vissa menat att förbudet mot att avvisa människor som kan riskera tortyr eller hot mot livet är ett absolut förbud samt att det strider mot grundlagen och människorättsförpliktelser.