På måndagen inleds vaccinering av 12-15-åringar i Finland. Trots att det alltså rör sig om omyndiga kan detta ske utan att barnets föräldrar ger sitt medgivande.

Vaccineringen av barnen kommer att ske i skolan och de leverantörer man valt, och som anses säkra för de över tolv, är Pfizer och Moderna.

Teoretiskt kan barnen bli vaccinerade utan föräldrarnas godkännande. Hittills har vaccin till barn bara rekommenderats ifall personen tillhör en riskgrupp.

”En minderårig kan själv besluta om vaccinationen, förutsatt att den yrkesutbildade person inom hälso- och sjukvård som ger vaccinet bedömer att den minderåriga med hänsyn till hans eller hennes ålder och utvecklingsnivå kan fatta beslut om sin vaccination”, skriver social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

10 000 på en vecka

Liksom i många andra länder just nu ökar antalet smittade igen i Finland. För en vecka sen ökade fallen med drygt 50 procent.

Vanda blir den första kommunen i huvudstadsregionen som börjar vaccinera gruppen och på bara en vecka ska 10 000 barn få första dosen coronavaccin.

Även i Sverige kan barn vaccineras utan föräldrarnas medgivande. I vissa regioner har man inför så kallade mognadstest.