jägare
Utrikes

Finska jägare sätts i krisberedskap

Publicerad 7/30/2022
Annons

Till skillnad från Sverige, där jägare ses som en potentiellt farlig grupp som ska tryckas tillbaka, förbereds de i Finland för att hålla igång försörjningen i kristider.

Finlands jägarförbund är medlem i Kova-kommissionen, som har till uppgift att förbereda befolkningen för hur man ska kunna klara sig själv i 72 timmar vid en större kris eller katastrof. Förbundet är nu med och analyserar bland annat möjligheten att säkra befolkningens födobehov genom jakt och fiske.

Rysslands krig i Ukraina och Finlands tidigare erfarenheter av att försvara sig mot en ockupationsmakt gör att frågan ständigt är aktuell, rapporterar Jakt & Jägare.

LÄS ÄVEN: Stor polisinsats mot jägare

Redan nu har man konstaterat att det inte skjuts tillräckligt med vilt så att det räcker till Finlands befolkning vid en kris. Den årliga avskjutningen i Finland är tio miljoner kilo, vilket utslaget på hela befolkningen ger två kilo kött per person och år.

Detta gäller dock på riksnivå, lokalt finns täta hjort- och älgbestånd vilket har stor betydelse vid kriser.

Fångsten av havs- och insjöfisk uppgår till omkring 150 miljoner kilo, varav endast en bråkdel används som människoföda.

Utbredd kristålighet

Juha Mantila, beredskapsombudsman vid försörjningsberedskapscentralens avdelning för primärproduktion, understryker att den starka jakt- och fiskekulturen i Finland har skapat en utbredd kristålighet hos befolkningen.

LÄS ÄVEN: Karl Hedin vann åter i rätten – får tillbaka sina jaktvapen

Enligt Mantila besitter Jägarna stor lokalkännedom, förmåga att fungera i fält, har kommunikationsutrustning och kunskap att förflytta sig under besvärliga förhållanden. Han framhåller att det är viktigt att bevara den kunskapsreserven inför framtiden.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons