Till skillnad från Sverige, där jägare ses som en potentiellt farlig grupp som ska tryckas tillbaka, förbereds de i Finland för att hålla igång försörjningen i kristider.

Finlands jägarförbund är medlem i Kova-kommissionen, som har till uppgift att förbereda befolkningen för hur man ska kunna klara sig själv i 72 timmar vid en större kris eller katastrof. Förbundet är nu med och analyserar bland annat möjligheten att säkra befolkningens födobehov genom jakt och fiske.

Rysslands krig i Ukraina och Finlands tidigare erfarenheter av att försvara sig mot en ockupationsmakt gör att frågan ständigt är aktuell, rapporterar Jakt & Jägare.

LÄS ÄVEN: Stor polisinsats mot jägare

Redan nu har man konstaterat att det inte skjuts tillräckligt med vilt så att det räcker till Finlands befolkning vid en kris. Den årliga avskjutningen i Finland är tio miljoner kilo, vilket utslaget på hela befolkningen ger två kilo kött per person och år.

Detta gäller dock på riksnivå, lokalt finns täta hjort- och älgbestånd vilket har stor betydelse vid kriser.

Fångsten av havs- och insjöfisk uppgår till omkring 150 miljoner kilo, varav endast en bråkdel används som människoföda.

Utbredd kristålighet

Juha Mantila, beredskapsombudsman vid försörjningsberedskapscentralens avdelning för primärproduktion, understryker att den starka jakt- och fiskekulturen i Finland har skapat en utbredd kristålighet hos befolkningen.

LÄS ÄVEN: Karl Hedin vann åter i rätten – får tillbaka sina jaktvapen

Enligt Mantila besitter Jägarna stor lokalkännedom, förmåga att fungera i fält, har kommunikationsutrustning och kunskap att förflytta sig under besvärliga förhållanden. Han framhåller att det är viktigt att bevara den kunskapsreserven inför framtiden.