Finland har under det senate året drabbats av alltmer migrantrelaterad brottslighet men man har också kommit med åtgärder – exempelvis började man i och med årsskiftet att fängsla illegala invandrare. Den finska riksdagens talman Paula Risikko vill gå längre och möjliggöra att ta ifrån brottslingar deras permanenta uppehållstillstånd samt utvisa dem.

I sitt nyårstal uttryckte den finske presidenten Sauli Niinistö oro över utvecklingen i Europa och i Finland med fokus på ökningen av sexualbrott och otrygghet.

– I stället för att exportera våra europeiska värderingar får vi nu försvara dem på hemmaplan, konstaterade Niinistö.

LÄS MER: Finlands president: ”Vissa har skapat otrygghet genom omänskliga gärningar”

Då talman Paula Risikko gästade Yles Morgonettan pratade man bland annat migration och brottslighet. Enlogt Risikko är det självklart att man ska hjälpa personer i nöd men myndigheterna måste samtidigt hindra människor från att missbruka systemen och de som utgör ett hot mot nationen ska avvisas.

– Vi bör ha sätt att häva uppehållstillstånd, också permanenta uppehållstillstånd, till exempel i fall där personer klassificeras som ett nationellt hot, sa Risikko.

I dagsläget är permanenta uppehållstillstånd mycket svåra att häva och talmannen tror att skärpta lagar skulle ha en avskräckande effekt.

– Det skulle visa att brott leder till straff och vid behov också till att man skickas tillbaka till sitt hemland. Man måste förstå att i Finland gäller finska lagar.