Det finska utrikesdepartementet har överfört motsvarande minst 4 miljoner svenska kronor till vad man trodde var ett FN-utvecklingsprojekt i Kirgizistan. I själva verket lurades man in i ett bedrägeri via e-post.

Enligt den finska polisens teori har hackare lyckats ta sig in i FN:s organ för utveckling, UNDP. Där har personerna skaffat sig kunskap om tidigare e-postmeddelanden som UNDP skickat till länder, rapporterar Yle.

I februari förra året mottog det finska utrikesdepartementet ett e-postmeddelande från vad som sades vara UNDP. I meddelandet begärde man bistånd för rättshjälp i Kirgizistan i anslutning till ett utvecklingsprojekt.

LÄS ÄVEN: Bedrägeribrott ökar lavinartat – 209 000 anmälningar under 2017

Den ansvariga polisutredaren, Antti Perälä förklarar att utrikesdepartementet föll för lurendrejeriet eftersom meddelandet var identiskt med tidigare korrespondens. I nästa steg överförde man över 400 000 euro (över 4,1 miljoner kronor) till bedragarnas bankkonto.

Det hela upptäcktes när det riktiga FN-projektet började undra varför det planerade biståndet aldrig mottagits. Det finska utrikesdepartementet granskade därefter sina utbetalningar och upptäckte att biståndet till projektet i Kirgizistan istället hade gått iväg till ett privat bankkonto.

Överförts vidare
En del av pengarna har polisen lokaliserat och lyckats återta men inte allt. En stor del har bedragarna nämligen fört vidare till andra bankkonton.

Polisen har ännu inga uppgifter om vilka som utfört själva brottet. I samband med att man spårade var pengarna tagit vägen har man dock lyckats identifiera tre personer som i dagsläget misstänkts för penningtvätt.