Solar

Foto: Soldar Foods

Utrikes

Finskt bolag tillverkar mat av elektricitet, vatten och luft

Publicerad 6/29/2019
Annons

Ett bolag i Helsingfors har tagit fram ett proteinrikt pulver med hjälp av elektricitet, vatten och luft. Pulvret som liknar vetemjöl till utseende och smak ska kunna användas vid matlagning och bakning.

Det är Solar Foods som tillsammans med Teknologiska forskningscentralen VTT och Villmanstrand tekniska universitet har tagit fram pulvret, som man kallar Solein, genom en process som liknar bryggning av öl – vätska tillförs levande mikrober som matas med koldioxid och vätebubblor och sedan frigörs genom applicering av el, skriver The Guardian.

Solar Foods samarbetar redan med Europeiska rymdorganisationen, ESA, för att inom kort kunna tillhandahålla astronauter det proteinrika pulvret till en kostnad av 5 euro per kilo. Nu ska företaget även ansöka om livsmedelslicens i EU för att enligt plan lansera produkten i handeln år 2021.

Enligt företagets grundare och verkställande direktör Pasi Vainikka ska pulvret kunna användas som en ingrediens vid matlagning och bakning. Han berättar att företaget har hittat ett helt koldioxidneutralt sätt att ta fram naturligt protein utan att slösa vare sig mark eller vatten.

– Det är en helt ny typ av mat, ett nytt sorts protein som skiljer från all annan mat som finns på marknaden idag och den är oberoende av jordbruk och vattenbruk, berättar Vainikka.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
437Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons