Maträtter med fläskkött har under en längre tid lyst med sin frånvaro i många skolor i Göteborg, framför allt i de mer invandrartäta stadsdelarna. Men nu kan det bli en ändring på det.

Samhällsnytt berättade nyligen om hur arrangörerna för ungdomsfotbollsturneringen Gothia Cup plockat bort allt fläskkött från sina menyer med hänvisning till att ”många muslimer kommer till turneringen” och islams religiösa förbud mot att äta gris. Turneringsledare Lena Rönnefors har försvarat beslutet bland annat med att det är samma mat som serveras i Göteborgs skolor.

Vad Rönnefors i det sammanhanget inte nämnde är att Göteborgs skolor i flera stadsdelar också har fått samma slags kritik som Gothia Cup för att ha plockat bort fläskkött från matsedeln i matbespisningen, eller ”bamba” som man dialektalt säger i regionen. Anledningen är även här ”hänsyn till religiösa grupper” och att alla elever ska äta i skolan, även de som är religiösa fundamentalister.

Men efter kritik från många såväl icke-muslimska som mindre fundamentalistiskt sinnade muslimska föräldrar kan nu kan fläsket vara på väg tillbaka i samtliga Göteborgs skolor och valfrihet återinföras – den som vill följa fundamental islam kan välja en annan rätt medan den som vill följa den mer än tusenåriga svenska traditionen att äta fläsk kan göra det.

Beslutet är inte klubbat än och det är oklart när exakt göteborgska skolelever åter kan få njuta av maträtter med fläskkött som ingrediens. Det framgår inte heller huruvida enskilda skolor kan sätta sig över beslutet och fortsätta neka eleverna fläskkött.