Fler georgier söker asyl i Sverige – många på stöldturné i Sverige

Delningar

Enligt gränspolisen Lars utnyttjas inte sällan asylprocessen av georgier för att begå brott i Sverige.

Sedan Georgien blev viseringsfritt gentemot Schengen-länderna i mars 2017 har antalet asylsökande georgier ökat markant.

Ökningen har enligt Migrationsverket varit särskilt tydlig under senhösten och just nu utgör de den nästa största gruppen asylsökande i Sverige.

Myndigheten bedömer att antalet asylsökande georgier fortsatt kommer att ligga på relativt höga nivåer.

Under de två sista veckorna 2017 och första 2018 har 147 georgier sökt asyl i Sverige – nästan dubbelt så många som antalet asylsökande irakier under samma period.

Även i länder som Tyskland, Schweiz och Österrike har man sett en liknande ökning.

Skälet till ökningen tror Migrationsverket är viseringsfriheten och arbetsmöjligheter i Sverige samt en sämre ekonomisk situation i Georgien.

– Viseringsfriheten innebär att georgier nu kan resa in och vistas i 90 dagar i Schengenområdet. De uppgifter vi har tyder på att georgier ofta kommer till Sverige för att arbeta, säger Kristoffer Eriksson, analytiker på omvärldsenheten.

Enligt en intervju författaren Katerina Janouch nyligen gjorde med en gränspolis är det dock långt ifrån i alla fall som man är ute efter arbete. Gruppen beskrivs som överrepresenterade då det gäller inbrott och stölder och mycket sägs vara mycket välorganiserat.

Enligt Migrationsverket använder georgierna ofta asylansökningar just för att förlänga sina vistelser i Sverige och i inget av de fall som avgjordes 2017 beviljades asyl i första insats.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.