Domen i Migrationsöverdomstolen gäller en 8-årig syrisk pojke som tillsammans med sin morbror sökte asyl i Sverige 2015. Han fick sedermera ett tillfälligt uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande fram till 2020. Nu får han rätt att återförenas i Sverige med sina föräldrar. 

Den tillfälliga asyllagen har försvårat familjeåterförening för andra grupper än konventionsflyktingar. Det ändras nu efter den vägledande domen.

Från domen:

Den inskränkning av rätten till respekt för familjeliv som det skulle innebära att neka familjemedlemmarna uppehållstillstånd här enligt bestämmelserna i den tillfälliga lagen bedöms inte stå i rimlig proportion till regeringens angivna syfte att under en tid begränsa antalet asylsökande.

Såväl Migrationsverket som Migrationsdomstolen menade att en återförening bara kunde ske i Sverige men sa ändå nej till detta med hänvisning till att pojken bara har tillfälligt uppehållstillstånd och kan under denna tid bo hos släktingar.

Migrationsöverdomstolen menar dock att ett nej till familjeåterförening strider mot Europakonventionen och Barnkonventionen.

– Eftersom många av de personer som har fått uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande de senaste åren är från Syrien, så är situationen liknande den vi har i det här fallet, att man inte kan återförenas i hemlandet. Det talar för att man skulle kunna landa i liknande slutsatser även i andra mål, säger Louise Dane, doktorand i offentlig rätt på Stockholms universitet, till Sveriges radio.

Läs även: Prejudicerande migrationsdom sätter skärpta krav för anhöriginvandring ur spel

Dane tror att domen även kan gynna så kallade apatiska barn.

Även på Migrationsverket tror man att domen kan komma innebära att fler får rätt till familjeåterförening i Sverige.

“Det här innebär en lättnad i ärenden om familjeåterförening som antagligen kommer att påverka många fall. Vi välkomnar att detta nu har prövats av Migrationsöverdomstolen som kommit fram till att familjeåterföreningsförbudet strider mot Europakonventionen”, skriver verkets rättschef Fredrik Beijer i ett mejl till SR.