Sverige har beredskap för att ta emot fler kvinnliga IS-terrorister med svenska medborgarskap. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) i ett uttalande på måndagen.

För några dagar sen transporterade regeringen Löfven tre stycken IS-terrorister med barn från ett kurdkontrollerat fångläger i Syrien till Sverige. Två stycken anhölls direkt misstänkta för krigsbrott men släpptes sedermera fria. Misstankarna mot bägge kvarstår och utredningarna fortsätter dock, uppger åklagarmyndigheten.

LÄS MER: Krigsbrottsmisstänkta IS-kvinnor släppta på fri fot

Nu öppnar alltså utrikesminister Ann Linde för att det snart kan bli fler IS-terrorister som ska tas till Sverige. De kommer i så fall att bistås av UD på samma sätt som de tre första.

– De tre IS-kvinnor som blev utvisade från det kurdiska självstyret kunde tack vare att vi gjorde det på ett säkert och ordnat sätt omedelbart tas om hand av polis och säkerhetspolis, och barnen av socialtjänsten, säger Ann Linde till TT.

För Sveriges säkerhet

Åtminstone ytterligare åtta kvinnor och 16 barn med påstådda kopplingar till Sverige finns kvar i lägret och kan även de komma att utvisas.

– Om det sker fler utvisningar kommer vi att agera på samma sätt, för Sveriges säkerhet och för barnens trygghet, säger Ann Linde.

Enligt Linde har både regeringen och svenska myndigheter förberett för en sådan situation.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartiet: IS-terrorister måste behålla medborgarskapet