Indien och Malaysia har kommit överens om att reglera handeln länderna emellan med indiska rupier. Det meddelade det indiska utrikesministeriet nyligen. Tillkännagivandet ses som ett avgörande steg mot avdollarisering och ett försök att skydda den indiska handeln från effekterna av Rysslands krig i Ukraina och sanktionerna.

Den amerikanska dollarn har hittills varit den dominerande reservvalutan för internationell handel men överges nu av allt fler länder. Det indiska utrikesministeriet gjorde tillkännagivandet på lördagen och följer direktivet från landets centralbank som har drivit på för att reglera internationell handel med indisk valuta.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina har handel med dollarn mött växande svårigheter, i synnerhet efter att den ryska ekonomin utsattes för sanktioner av västmakterna. Som en följd av kriget och sanktionerna har betalningar till Ryssland i amerikanska dollar blivit allt svårare, vilket i sin tur utlöste ett sökande efter lösningar i nationella valutor och avdollarisering över hela världen.

LÄS ÄVEN: Ryssland använder kinesisk valuta i handel med Asien och Afrika

Nyligen rapporterade Samnytt att Ryssland vill använda kinesisk valuta i större utsträckning i landets handel med länder i Asien, Afrika och Latinamerika – bland annat Kina, och överger dollarn även dom. Sedermera har också Brasilien gått samma väg och kommer inte längre att använda dollar i handeln med Kina.

USA ses inte längre lika socialt eller ekonomiskt stabilt ut som det gjorde för bara ett decennium sedan. Nu är ett ökande antal nationer ivriga att hitta alternativa finansiella system för att isolera sig från Washingtons vilja att använda sanktioner som politisk hävstång.

Fler kan följa

Den brasilianska handels- och investeringsfrämjande byrån beskriver det nya avtalet som att främja ”ännu större bilateral handel och underlätta investeringar” med Kina. Men det framhålls också som ett kostnadsbesparingsinitiativ.

– Västerländska länder ledda av USA har implementerat omfattande inneslutning, inringning och förtryck mot oss, vilket medfört oöverträffade allvarliga utmaningar för vårt lands utveckling, säger den kinesiska kommunistdiktatorn Xi Jinping.

Samtidigt har Saudiarabien, Iran, Indien och Förenade Arabemiraten börjat utforska alternativ till den amerikanska dollarn när det gäller att betala för olja.

LÄS ÄVEN: Argentina vägrar betala tillbaka sina lån – skyldig västvärlden en biljon kronor

Nyligen slutförde kinesiska och franska energibolag den första affären någonsin om flytande naturgas i Kina i yuan. Handeln, som involverar 65 000 ton LNG importerad från Förenade Arabemiraten, markerar ett stort steg i Pekings försök att underminera den amerikanska dollarn som universell ”petrodollar” för gas- och oljehandel.