En grupp på över tvåhundra migranter försökte i onsdags olagligt att ta sig in i Polen från Belarus. Enligt den polska gränspolisen, som lyckades avvärja stormningen, ”var migranterna väldigt aggressiva – de kastade stenar och trädgrenar mot patrullerna”. Premiärminister Donald Tusk kommenterade det spända läget vid gränsen mot Belarus och sade att man kommer fortsätta att förstärka skyddet av landets östra delar mot illegala migranter som försöker ta sig in i Polen.

Igår hade migranterna för avsikt att i grupp passera Polens statsgräns via gränsfloden Przewłoka. Under ingripandet beslagtog gränspolisen ett farligt vapen gjort av trä och spikar. Under de senaste veckorna har de polska myndigheterna dagligen noterat i genomsnitt över tvåhundra försök att korsa den polsk-belarusiska gränsen. Tidigare rörde det sig om ett tiotal sådana fall.

Bevakningskameror monterade på det 178 kilometer långa stängslet vid gränsen mot Belarus registrerar varje dag migranter, oftast från Mellanöstern och Afrika, när de försöker använda hål i staketet avsedda för djurvandring för att korsa gränsen. De agerar hotfullt mot de polska patrullerna, vilket kan ses i de videoklipp som gränspolisen frekvent publicerar på plattformen X.

Migranter smugglas till Väst

De polska myndigheterna försöker även att försvåra den ständigt pågående smugglingen av migranter i gränsområdet, då vissa migranter lyckas ta sig över gränsen till Polen. I måndags stoppade gränspolisen två personbilar i närheten av staden Hajnów i sydöstra Polen, vars 25- respektive 42-åriga förare visade sig vara ukrainska medborgare. I var och en av bilarna fanns fem migranter som skulle transporteras till Tyskland. I år har man i området gripit sammanlagt 77 personer misstänkta för människosmuggling.

Tusk låter som en högerpolitiker

Premiärminister Donald Tusk sade under onsdagens presskonferens i Warszawa att regeringen tänker fortsätta att extra noga skydda gränssträckan mot Belarus. Den före detta ordföranden för Europeiska rådet svarade på frågan om varför gränspolisen och militären fortfarande använder så kallade push-backs mot migranter, att ”… som premiärminister i Polen är jag förpliktad att skydda landets gränser och kommer först och främst att fokusera på att vår gräns förblir säker istället för att söka lösningar som kan göra det lättare för de som vill olagligt ta sig in i landet”.

Efter den stora migrantkrisen hösten 2021, då tusentals migranter med våld försökte storma den polsk-belarusiska gränsen, beslutade dåvarande regering, led av partiet Lag och Rättvisa (PiS), att bygga ett 5,5 meter högt metallstängsel vid gränsen mot Belarus. Ledaren för partiet Medborgarplattformen (PO), Donald Tusk, sade att han tänkte uppmana sin partigrupp i Sejmen att rösta mot bygget.

Regeringen vill inte alls bygga ett stängsel där. PiS vill ha en chans att försumma de över 1,5 miljarder zloty (ca: 4,3 miljarder kronor) som bygget skulle kosta. Stängslet kommer inte att vara färdigt om ett år, och inte heller om tre år.

Byggandet av stängslet påbörjades i slutet av januari 2022 och avslutades i juni samma år.