polisbil blåljus

Facebook

Inrikes

Flera bombdåd under natten

Publicerad 8/31/2023
Annons

Natten mellan onsdagen och torsdagen blev osedvanligt våldsam på flera håll i landet med flera bombdåd och söndersprängda portar och fasader. Dessutom påträffades ett misstänkt farligt föremål i en bil som fick polisen att stänga av E45:an.

Strax efter kl 1 larmades polis om en detonation på på Kobbarnas väg i Olskroken i Göteborg och ungefär tio minuter senare var det på Kalendervägen i Kortedala det small. Båda är flerfamiljshus.

Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till platserna där ingen person ska ha skadats. Även nationella bombskyddet sattes in.

LÄS ÄVEN: Dansk kriminolog sågar svensk tystnadskultur om gängkriminalitet: ”Skandal”

En förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse är inledd i båda fallen och enligt polisen tittar man på möjliga samband mellan de två dåden samt tidigare dåd. På torsdagsmorgonen meddelade man att även en så kallad särskild händelse har inletts

– Det är någon port som är skadad och fönsterrutor som har gått sönder. På en av adresserna är det även bilar som stått parkerade i närheten som fått materiella skador, säger Fredrik Svedemyr, vakthavande befäl hos polisen, till statstelevisionen.

Botkyrka

En timme senare, kl 2.11, kom nästa larm från Norsborg i Botkyrka kommun i Stockholm.

– Man hade hört dels ett flertal smällar, dels en kraftig smäll, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid polisen, till statstelevisionen.

På plats kunde polisen konstatera skador på ett flerfamiljshus och krossade fönster. Ingen person har skadats. En förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Nyköping

Ungefär samtidigt som bombdådet i Botkyrka small det även i Nyköping där polisen fick in ett larm kl 2.13 gällande en entré till ett bostadshus där två personer befann sig. Ingen skadades dock.

– Brottsrubriceringen är i nuläget försök till mord, säger Camilla Larsson, vakthavande befäl hos polisen, till statstelevisionen.

Enligt polisen har nationella bombskyddet under morgonen kallats till platsen för kontroll och analys av skadorna.

Dådet skedde i samma bostadsområde i centrala Nyköping där en skottlossning ägde rum i söndags och är det tredje grova våldsdådet i staden på bara några dagar.

I ingen av fallen har någon misstänkt gärningsman ännu gripits.

Misstänkt farligt föremål

Vid 4-tiden stoppades en bil av polisen vid Trollhättan där man påträffade ett misstänkt farligt föremål. I väntan på nationella bombskyddet spärrades E45:an av helt.

– När det är ett misstänkt föremål tar vi naturligtvis det säkra före det osäkra, det handlar ju om att säkra platsen där, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson, till statstelevisionen.

Fyra män i 20-30-årsåldern som befann sig i bilen har gripits misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

LÄS ÄVEN: Sverige skräckexempel i Norden: ”Totalt förfall”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
559Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons