På onsdagen dödade en 27-årig man med nynazistiska kopplingar två personer i en attack mot en synagoga i Tyskland samtidigt som han sände attacken på livestream-plattformen Twitch. Pratande på engelska kallade han sig själv ”anon”, förnekade Förintelsen och lade skulden för allt som han anser är fel i samhället på judarna.

Attacken startade runt lunchtid på Humboldtstrasse i staden Halle, där synagogan och judiska kyrkogården ligger. Vittnen såg en man i hjälm med en kamera och militärkläder som försökte bryta sig in i synagogan genom att skjuta mot den och detonera en sprängladdning.

Försöket misslyckades. 70-80 personer ska ha befunnit sig inne i synagogan vid attacken firande den stora judiska högtiden Jom Kippur.

I stället sköt han en kvinnlig förbipasserande som just klivit av en spårvagn. Ytterligare en person sköts senare utanför en kebab-restaurang i närheten.

27-åringen kunde kort efter attacken gripas.

Polisen utreder händelsen som ett högerextremt terrorbrott med antisemitiskt motiv. 27-åringen uppges ha publicerat något slags manifest på Internet innan attacken.

Ytterligare personer misstänks ha varit inblandade i attacken. Bland annat ska två personer ha iakttagits utanför synagogans port i samband med försöket att forcera den.

En skottlossning uppges också ha ägt rum i Landsberg cirka en och en halv mil från Halle. Uppgifterna kring den händelsen är knapphändiga men polisen tror att de två skjutningarna är relaterade.