nazist-skytt-tyskland-93773
Utrikes

Flera döda vid attentat mot synagoga i Tyskland – gärningsmannen streamade attacken på internet

Publicerad 10/9/2019
Annons

På onsdagen dödade en 27-årig man med nynazistiska kopplingar två personer i en attack mot en synagoga i Tyskland samtidigt som han sände attacken på livestream-plattformen Twitch. Pratande på engelska kallade han sig själv ”anon”, förnekade Förintelsen och lade skulden för allt som han anser är fel i samhället på judarna.

Attacken startade runt lunchtid på Humboldtstrasse i staden Halle, där synagogan och judiska kyrkogården ligger. Vittnen såg en man i hjälm med en kamera och militärkläder som försökte bryta sig in i synagogan genom att skjuta mot den och detonera en sprängladdning.

Försöket misslyckades. 70-80 personer ska ha befunnit sig inne i synagogan vid attacken firande den stora judiska högtiden Jom Kippur.

I stället sköt han en kvinnlig förbipasserande som just klivit av en spårvagn. Ytterligare en person sköts senare utanför en kebab-restaurang i närheten.

27-åringen kunde kort efter attacken gripas.

Polisen utreder händelsen som ett högerextremt terrorbrott med antisemitiskt motiv. 27-åringen uppges ha publicerat något slags manifest på Internet innan attacken.

Ytterligare personer misstänks ha varit inblandade i attacken. Bland annat ska två personer ha iakttagits utanför synagogans port i samband med försöket att forcera den.

En skottlossning uppges också ha ägt rum i Landsberg cirka en och en halv mil från Halle. Uppgifterna kring den händelsen är knapphändiga men polisen tror att de två skjutningarna är relaterade.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons