Flera länder har förbjudit eller överväger att förbjuda utrustning i 5G-näten från kinesiska företaget Huawei efter misstankar om spionage. I Sverige är det inte möjligt att förbjuda tillverkaren även om det föreligger ett hot mot rikets säkerhet. En lagstiftningsprocess skulle ta två år, förklarar digitalminister Anders Ygeman (S).

Efter den senaste tidens uppmärksammande av kinesiska telekomföretaget Huaweis utrustning som misstänks användas av Kinas regim för spionage, har flera länder förbjudit användning av tillverkarens lösningar och ytterligare länder överväger ett sådant förbud. Bland dessa länder återfinns USA, Kanada, Storbritannien, Nya Zeeland, Italien, Tyskland, Polen och Japan.

Enligt Storbritanniens försvarsminister, Gavin Williamson hyser man en ”oerhört djup oro” för den kinesiska tillverkaren.

LÄS ÄVEN: Kinesiskt spionage mot storföretag med gömda kretsar i moderkort

Besluten att förbjuda Huawei kommer samtidigt som utbyggnaden av det nya 5G-nätet är i full gång. En omständighet som förstärker misstankarna mot tillverkaren är att det kinesiska företaget har erbjudit sina lösningar till avsevärt lägre priser än konkurrenterna med förhoppningen att vinna fler kontrakt.

Den franska tidningen Le Figaro rapporterade under gårdagen att EU diskuterar ett samordnat förbud mot användning av utrustning från den kinesiska tillverkaren i Europas mobiltelefonnät.

I Polen rapporterade myndigheter att man under den föregående veckan grep en hög chef och en expert på cybersäkerhet hos Huawei misstänkta för spionage åt Kina.

Brittiska operatörer slutar med Huawei
Sedan år 2016 har det brittiska telekomföretaget British Telecom, BT, arbetat med att fasa ut alla produkter och komponenter som kommer från Huawei. BT har även klargjort att man inte kommer att använda sig av det kinesiska företaget i utbyggnaden av 5G-nätet.

Även telekomföretaget Vodafone har beslutat att stoppa användningen av produkter från Huawei i väntan på att säkerhetssituationen kring det kinesiska företaget ska klarna genom utredningar.

Ygeman: ”Ingen laglig möjlighet”
Sverige står dock utan ett officiellt beslut i frågan. Huawei är en stor leverantör av utrustning till svenska mobiltelefonnät och nyligen tog NyTeknik upp frågan om ett potentiellt förbud med Anders Ygeman (S), tidigare känd för att ha tvingats avgå efter delaktighet i det uppmärksammade IT-säkerhetshaveriet hos Transportstyrelsen där hemlig information läckte till utländska it-tekniker och numera tillbaka i regeringen som energi- och digitalminister.

Ygeman uppger att man kan överväga frågan om ett förbud mot Huawei men säger samtidigt att Sverige inte följer de andra länderna eftersom det här saknas lagar som möjliggör ett sådant förbud. I en följdfråga undrar tidningen om man inte måste ta hänsyn till rikets säkerhet. Ygeman svarar att det inte är möjligt när det gäller mobiltelefoni.

– Det främsta skälet är att vi i dag i Sverige inte har den lagliga möjligheten. Det gäller ju oavsett vilket företag det gäller, förklarade Ygeman.

LÄS ÄVEN: Huawei reagerar på kritik med ökad cybersäkerhet – investerar två miljarder dollar