valsedlar

Foto: LA2.

Inrikes

Flera nya ”skrällar” där invandrare kryssar sig före i vallistorna – petar svenska kandidater

Publicerad 9/21/2018
Annons

Samhällsnytt rapporterade häromdagen om hur klanröstning avgjort personval i Sverige, bland annat den uppmärksammade näthataren Leila Ali Elmi (MP) som partiets språkrör Fridolin försvarade. Nu rapporteras om ännu fler fall av samma fenomen, bland annat i Borlänge, Nässjö och Borås, där relativt okända invandrarkandidater kryssat sig förbi sina svenska och mer erfarna kollegor.

I Nässjö var det Igran Hussein (S) som kryssade in sig i kommunfullmäktige där hon tar en ordinarie plats. Hon fick 393 personröster, 120 fler än Ann-Carin Magnusson, som är kommunstyrelsens ordförande.

Igran Hussein har inför valet presenterat sig som fritidsledare och egenföretagare. Ämnen som integration, arbetsmarknad och barnfattigdom intresserar henne, skriver Smålands Dagblad.

Enligt tidningen var hon engagerad i föreningen Ladan som vänder sig till somaliska ungdomar i Nässjö. Hon kryssades upp från plats 19 till plats 1 och därmed får Helen Stolper lämna sin plats som ordinarie.

LÄS MER: Gustav Fridolin försvarar näthatande Leila Ali Elmi: ”Stolt över att få arbeta med henne”

I Borås var det Abdullahi Warsame (S) som gjorde samma sak, enligt BT. Han bedrev ingen personvalskampanj men fick ändå många kryss.

Han säger till BT att ”det är många som känner mig, jag är ju kändis på hela Norrby efter att ha bott är i 26 år”. Norrby är en invandrartät stadsdel i Borås.

Han poängterar också att han ”träffat många somalier som inte visste att jag var med i partiet. Men vi är fyra somalier på Socialdemokraternas lista och de andra har också fått många kryss.

Warsame sitter också i styrelsen för Islamiska kulturföreningen i Borås.

LÄS MER: Med massinvandring kommer klanröstning

I Göteborg har vi ett annat exempel från Miljöpartiet, utöver den riksdagskryssade Ali Elmi. Abdullahi Mohamed kom som ”ensamkommande” för sju år sedan enligt GP.

Han stod på tolfte plats, men fick efter sin personvalskampanj dubbelt så många röster som toppkandidaten Ulf Kamne. Detta innebar att Miljöpartiets ordförande i Göteborg, Martin Nilsson, som stod på sjätte plats på listan, blev utan fullmäktigeplats.

Abdullahi Mohamed är även han från Somalia och bor i invandrartäta Biskopsgården.

I Borlänge var det istället Elina Brodén som åkte ur fullmäktige till förmån för Mursal Issa och Ahmed Abdiqadir som både kryssade sig före.

”Lite överraskande”, säger Brodén till tidningen DT.

Även Ivar Arpi uppmärksammade denna nya tydliga trend där han i en kolumn frågade sig ”Hur påverkar etniska röster demokratin?”.

Han skriver bland annat att ”Politik är där reducerad till att gynna de egna. Forskningen på området visar att etnisk röstning skadar demokratin, i synnerhet om man appellerar till väljarnas etnicitet.

Känner du till fler exempel? Posta i kommentarerna nedan!

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
553Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons