Mikael_Jansson_Linus_Bylund

Förre partiledaren Mikael Jansson och Åkessons tidigare stabschef Linus Bylund petas från riksdagen.

Inrikes

Flera profiler petas från Sverigedemokraternas riksdagslista

Publicerad 2/28/2018
Annons

På onsdagen höll Sverigedemokraterna presskonferens i riksdagen med anledning av att man offentliggör valberedningens förslag till riksdagslista inför valet i september. Flera nyckelpersoner i partiet saknas på listan, däribland den tidigare partiledaren Mikael Jansson.

Även partiledaren Jimmie Åkessons tidigare stabschef, Linus Bylund, som i det förra valet belönades med en plats i riksdagen, degraderas nu åter till någon tjänstemannapost, i skrivande stund oklart vilken.

Mikael Jansson, som ledde partiet åren 1995 till 2005 och har sedan SD kom in i riksdagen varit partiets tunga namn i försvarsfrågor, med plats i såväl försvarsutskottet som försvarsberedningen.

Ingen från partiet vill kommentera skälen till varför Jansson och Bylund inte ges förnyat riksdagsförtroende. Man kommenterar inte heller övriga petningar från listan, såsom de för allmänheten mer anonyma Nina Kain, Jennie Åfeldt, Crister Spets, Olle Felten och Tony Wiklander. Det är uppgifter ”som stannar i valberedningen” säger man.

Jeff Ahl är ett annat namn som saknas på valberedningens förslag till riksdagslista. I det fallet uppges orsaken vara att han själv valt att inte kandidera.

Det är sedan tidigare aviserat att SD-profilen Kent Ekeroth, som bland annat suttit i justitieutskottet och varit partiets rättspolitiske talesperson, inte finns med på valberedningens listförslag.

Ett nytt namn högt upp på riksdagslistan är SD:s presschef Henrik Vinge. Redan innan presskonferensen avslöjades att Katja Nyberg som arbetar inom Polisens Nationella operativa avdelning, NOA, finns med på listan, dock först på plats 59 av 60.

Ett annat nytt namn på listan är Ebba Hermansson på plats nummer 30, som uppges ska leda en storsatsning inom partiet på att locka unga kvinnliga väljare, en grupp som SD traditionellt och relativt sett har haft svårt att nå.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons