På måndagskvällen skedde åtminstone två skjutningar i och omkring Stockholmsområdet. En man i 20-årsåldern och en i 40-årsåldern har skadats.

Vid 21.30 fick polisen flera larm om smällar i stadsdelen Sala backe i Uppsala. Flera patruller skickades till platsen där man påträffade tomhylsor. Förundersökningsledare Kristoffer Envall uppgav då att några av kulorna träffat en fastighet men att ingen i huset kommit till skada, inte heller hade polisen stött på någon som varit målet för skjutningen.

Flera timmar senare under natten dök en skottskadad man i 20-årsåldern upp på akuten på Danderyds sjukhus i Stockholm. Skottskadan satt i axeln snett bakifrån. Polisen tror att det var denna man som sköts i Uppsala och han är känd av dem sedan tidigare.

– Det har kommit fram uppgifter om att det är han från Uppsala. Det går inte att säga säkert, men det är den teori vi jobbar efter, säger Kristoffer Envall till Expressen.

Under natten har polisen också kommit i kontakt med flera personer som ska ha blivit beskjutna.

Rinkeby

Något senare på måndagskvällen, vid 22-tiden, sköts det även i Rinkeby. Enligt uppgifter till Aftonbladet träffades en man i 40-årsåldern av flera skott i en port vid ett flerfamiljshus. Flera ambulanser och en ambulanshelikopter skickades till platsen.

Under natten mot tisdagen meddelandes att mannens tillstånd var stabilt efter operation Hans skador betraktas som allvarliga men inte livshotande.

– Vi vet inte om det rör sig om en eller flera misstänkta gärningsmän. Vi har en stor mängd resurser på detta, håller förhör med vittnen på plats och söker efter misstänkta, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisens regionledningscentral, till Aftonbladet.

Polisen har inlett förundersökning om mordförsök och grovt vapenbrott. Två personer togs under natten in för förhör men släpptes senare.