Under måndagskvällen och natten mot tisdagen skedde bland annat en skjutning och två bombdåd. Flera personer skadades.

Vid kl 20 på måndagen larmades polis till Mirum Galleria i Hageby i Norrköping med anledning av höga smällar. På platsen påträffades en skottskadad person. Skadorna bedöms dock inte som livshotande.

Polisen satte in en stor insats med spårning med hund, säkring av bevismaterial och teknisk undersökning. Polisen har också flugit med drönare i området.

Förundersökning om försök till mord samt grovt vapenbrott har inletts. En hel del vittnesförhör har hållits och föremål som bedöms vara intressanta för utredningen har säkrats.

– Det jag kan säga är att vi under gårdagskvällen grep en person för brottet. Det är en man i 18-årsåldern. Han är numera anhållen misstänkt för grovt vapenbrott och försök till mord, säger Marcus Anefur, polisens presstalesperson, till statstelevisionen.

Bombdåd i flerfamiljshus

Kl 20.30 detonerade någon form av sprängladdning i ett trapphus i Fagersjö i Stockholm. Fem personer fick lindriga skador. Två har avböjt vård och tre har förts till sjukhus med ambulans men snart kunna åka hem igen.

Händelsen rubriceras i nuläget som allmänfarlig ödeläggelse. En man har gripits misstänkt för brottet som åklagare fattat beslut om att anhålla.

Ytterligare ett bombdåd

Vid kl 3.45 är det dags igen, denna gång i Larsberg på Lidingö där ett bombdåd skett vid ännu ett flerfamiljshus.

Detonationen har skett vid entrén som har skadats liksom fasaden och fönsterrutor. En förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Två personer hade fysiska skador som initialt bedömdes som lindriga.