Marcus Franz, läkare och före detta parlamentsledamot för Österreichische Volkspartei, skapade en storm på sociala medier efter uttalandet på en lokal tv-station.

Enligt Franz har han talat med kvinnor på gatan och känner själv till fäder boende i problemområden som gett sina döttrar slöjor för att de inte ska kännas igen som österrikare. De som står för attackerna och ofredandet är manliga muslimska migranter.

Franz menade även att infödda österrikiska kvinnor är rädda för ”ständiga mikroaggressioner” och få sexuella inviter av muslimska män på Wiens gator. De kvinnor som inte bär slöja utsätts för ”en obehaglig aggression och attityd och flickorna och kvinnorna är, helt enkelt, rädda”.

En liknande situation finns i Tyskland där infödda flickor och kvinnor börjat bära slöja för att slippa bli trakasserade och utsatta för aggressivt uppförande.

I mars 2018 rapporterade flera medier om en rektor i Frankfurt som sagt till en mor, vars dotter trakasserades av muslimska studenter på grund av sitt blonda hår, att dottern borde sätta på sig en slöja för att undvika attackerna.