flygplan-83663-elin

Elin Ersson infälld.

Inrikes

Flyg försenades med flera timmar – stökig asylaktivist fick lyftas av planet

Publicerad 7/24/2018
Annons

En ung kvinnlig asylaktivist stoppade på måndagen en utvisning av en 50-årig man till Afghanistan från Landvetter genom att vägra sätta sig ned i flygplanet när det skulle lyfta. Efter att upprepat ha vägrat att följa pilotens och kabinpersonalens tillsägelser om att sätta sig ned fick kvinnan avlägsnas från planet.

Incidenten innebar att planets avgång försenades med flera timmar till stor olägenhet för de övriga resenärerna. Att agera på de sätt som kvinnan gjorde kan vara brottsligt. Det är oklart om det blir några rättsliga efterräkningar i det aktuella fallet. Kvinnan kan också bli föremål för skadeståndsanspråk från flygbolaget Swedavia och resenärer som drabbats av förseningen.

En video som dokumenterar händelsen togs av den unga kvinnan själv och har publicerats på hennes Facebook-sida:

Flygpersonal har enligt lag och regelverk rätt att visa en person av planet som inte åtlyder uppmaningar eller agerar på ett störande eller säkerhetsäventyrande sätt. Det är piloten som har ansvaret för allt som sker i ett flygplan och kan bestämma vem som får följa med planet och inte. Det berättar Hans Uhrus, som är presschef vid Swedavia, för Göteborgs-Posten.

LÄS ÄVEN: Misstänkt asylfuskare kunde inte utvisas – aktivister tog sig ombord på planet

Det är oklart hur asylaktivisten fått kännedom om den förestående utvisningen och tagit sig ombord på planet. Eventuellt kan det vara fråga om en informationsläcka i något led. Flygbolaget får information ett dygn i förväg om att en person med utvisningsbeslut ska medfölja ett plan.

Dock hade den unga kvinnan fått felaktig information i det aktuella fallet. Hon trodde det var ett så kallat ensamkommande flyktingbarn som skulle utvisas. I själva verket var det en 50- eller 52-årig man.

Enligt uppgift fanns inte den man som skulle utvisas med på planet när det efter flera timmars försening till slut kunde lyfta. Utvisningen av honom fick skjutas upp.

För en tid sedan genomförde Vänsterpartiets EU-parlamentsledamot Malin Björk en liknande olaglig och antidemokratisk aktion. Brottet föranledde inga disciplinära åtgärder från partiledningen. Tilltaget polisanmäldes och gick till åklagare. Samhällsnytt saknar information om huruvida anmälan ledde till någon påföljd eller lades ned.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons